Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V ringu po něm zůstali dva mrtví. Boxerský šampion Ramos zemřel ve věku 75 let

Sport

  11:04
MEXIKO - V 75 letech zemřel bývalý kubánský boxer Ultiminio „Sugar“ Ramos, jehož dva soupeři zápasy s ním nepřežili. Někdejší světový šampion v pérové váze patří od roku 1992 do mezinárodní Síně slávy.

Kubánský boxer Sugar Ramos (vpravo), jenž zemřel v neděli 3. září ve věku 75 let, na snímku z roku 1963, kde boxuje s Davey Moorem. Moore na následky zranění ze zápasu s Ramosem zemřel. foto: ČTK

Ramos je známý hlavně díky souboji s Američanem Daveym Moorem na baseballovém stadionu Dodger v Los Angeles v roce 1963. Svého soupeře v desátém kole knokautoval, Moore po úderu hlavou o podlahu ringu upadl do bezvědomí a po dvou dnech v nemocnici zemřel.

Událost vyvolala diskuzi o bezpečnosti boxu a kalifornský guvernér Edmund Brown chtěl dokonce tento sport zakázat. Legendární písničkář Bob Dylan o tom napsal skladbu Who Killed Davey Moore? (Kdo zabil Daveyho Moorea?).

Sugar Ramos (vlevo) na slavnostním uvedení do boxerské Síně slávy v roce 2001.

Pro Ramose to nebylo poprvé, co jeho soupeř utkání nepřežil. O pět let dříve na Kubě podlehl zraněním ze zápasu s ním José Blanco.

Ramos po nástupu Fidela Castra rodný ostrov opustil a usadil se v Mexiku, kde v neděli podlehl komplikacím spojeným s onemocněním rakovinou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!