Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zemřel pětiletý Harry. Vítězný anděl Lewise Hamiltona po 10 měsících bojů podlehl rakovině

Sport

  10:25
Tento příběh nemá šťastný konec. Naopak je smutný, velmi smutný. Harry Shaw, pětiletý klučina z Anglie, v sobotu zemřel. Po deseti měsících chemoterapií a těžkého boje s rakovinou mu už došly síly.

Harry Shaw v náruči svého otce před domem u vítězné formule Lewise Hamiltona foto: FormulaRapida

Hamilton se snaží překonat rekordy Schumachera. Stále se cítím plný sil, hlásí

„Bojoval až do úplného konce. Neumíme si představit život bez něj, ale víme, že teď už je pryč jeho bolest a utrpení,“ napsala Harryho rodina na Twitter.

Právě sociální sítě mohou za to, že o smrti malého chlapce nyní referují na sportovních stránkách renomovaná světová média, že lítost vyjádřily sportovní ikony Novak Djokovič a Gary Lineker a že Lewis Hamilton, úřadující šampion F1, v úterý napsal: 

„Harry, díky, že jsi pozitivním světlem pro nás všechny. Jsi statečný a svět tě bude nesmírně postrádat. Díky, příteli a má inspirace.“

Je to totiž necelý měsíc, co Lewis Hamilton prohrál s týmovým kolegou Bottasem kvalifikaci na Velkou cenu Španělska. Jak sám popisoval, byl zlomený, smutný, bez špetky motivace. A hledal inspiraci. 

Pak si pustil dojemné video od Harryho, který mu z postele přál všechno nejlepší do nedělního závodu a děkoval za kšiltovku i podepsanou fotografii, kterou předtím od stáje Mercedes dostal.

Hamilton se začetl do jeho příběhu, se slzami v očích hleděl na řádky, kde stálo, že Harry od loňského srpna bojuje se vzácným typem rakoviny (Ewingův sarkom) a zbývají mu poslední týdny života. 

„Hledal jsem nějakou inspiraci, něco, čeho bych se mohl chytit. A pak se objevil tenhle anděl. Uklidnil mě a já byl před závodem neskutečně v pohodě,“ říkal pilot.

A když ve Španělsku nakonec vyhrál, věnoval vítězství právě malému bojovníkovi. 

„Vždy se pokouším vyjet na trať a svou jízdou něco pro někoho udělat. Ne vždy se to podaří. Ale tentokrát jsem věděl, že mě Harry sleduje a že mu musím udělat radost. A slibuji, že pro něj uděláme ještě něco výjimečného.“

Lewis Hamilton.
Pilot Mercedesu Lewis Hamilton.

Uběhly dva dny, když u domu rodiny Shawových zastavil náklaďák Mercedesu, ve kterém byl vítězný monopost Lewise Hamiltona i jeho španělská trofej. 

Stáj mu ji přivezla a zapůjčila (trofej mu zůstala), aby se alespoň na chvíli a symbolicky proměnil v pilota F1 a zároveň tím podpořila sbírku, kterou rodina rozjela.

Už tehdy byla smířená - byť smířit se se smrtí syna asi nelze nikdy - že Harry nad rakovinou nevyhraje. 

„Ale chceme vybrat co nejvíc peněz, aby výzkum pokračoval, a abychom pomohli dalším malým Harryům v budoucnosti,“ uvedl otec James Shaw.

Než o Harrym dal světu vědět Lewis Hamilton, bylo na kontě 10 tisíc liber (zhruba 290 tisíc korun). Teď už se částka vyšplhala ke 250 tisícům liber (7,25 milionu korun). Ale šťastný konec příběhu prostě chybí.

Harry už tu od soboty není.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.