Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zesnulý horolezec Hrubý dostal cenu Výstup roku za zlezení Talungu

Sport

  16:43
TEPLICE NAD METUJÍ (Náchodsko) - Marek Holeček a Zdeněk Hrubý obdrželi od Českého horolezeckého svazu (ČHS) ocenění Výstup roku za prvovýstup severozápadním pilířem Talungu (7349 metrů nad mořem), který uskutečnili alpským stylem letos v květnu. Oceněni byli o víkendu na Mezinárodním horolezeckém filmovém festivalu v Teplicích nad Metují.

Horolezci Zdeněk Hrubý (vpravo) a Marek Holeče foto: ČTK

Hrubému, dosavadnímu předsedovi ČHS, bylo ocenění v kategorii hor nad 6000 metrů uděleno in memoriam, neboť v srpnu zahynul při pokusu opět s Holečkem o prvovýstup na osmitisícovku Gašerbrum I. Ocenění v osmi horolezeckých a lezeckých disciplínách uděluje svaz za období od srpna 2012 do konce července 2013.

Český horolezec Zdeněk Hrubý

Dalším držitelem ocenění v kategorii skalního lezení se stal podle očekávání Adam Ondra. Cenu obdržel za autorství a první přelezení cesty Change v Norsku na podzim loňského roku. Cesta má klasifikaci 9b+, což znamená, že jde o nejtěžší lezeckou cestu na světě a současně první cestu této obtížnosti, kterou kdo kdy vylezl.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...