Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Židlický na šampionát nepojede

Sport

  21:54
PRAHA - Obhájci zlata se budou muset na nadcházejícím mistrovství světa obejít bez opory zadních řad - Marka Židlického. Z konečné nominace trenéra Aloise Hadamczika vypadli také Marek a Hořava.

Marek Židlický foto: ČTK

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik zařadil do nominace na mistrovství světa v Lotyšsku šest obhájců zlata z loňského šampionátu ve Vídni. Ve výběru se objevila i pětice hráčů, kteří pod jeho vedením na únorových olympijských hrách získali bronz. V
pětadvacetičlenném výběru je deset hráčů z NHL.

Na odpolední tiskové konferenci trenér Alois Hadamczik oznámil o tři hráče širší kádr. Až do večera totiž čekal, jak dopadne situace s trojicí posil ze zámoří - obráncem Markem Židlickým z Nashvillu a útočným duem Montrealu Jan Bulis, Tomáš Plekanec.

Večer se nakonec kouč dozvěděl, že Židlického, který měl v závěru sezony problémy s ramenem, do Rigy lékař Predátorů nepustil, naopak Bulis a Plekanec povolení k cestě dostali. Z kádru tak museli být vyřazeni Jan Marek a Miloslav Hořava.

Hadamczik totiž může v průběhu turnaje použít pouze tři brankáře, osm obránců a čtrnáct útočníků.

Počet deseti posil ze zámoří ale nemusí být konečný. Hadamczik totiž bude ještě čekat na konec série mezi Calgary a Anaheimem. Kdyby Flames vypadli, mohl by do Rigy přijet obránce Roman Hamrlík. "Kdyby Calgary vypadlo a on měl zájem reprezentovat, stáli bychom o něj. Momentálně ale v kontaktu nejsme," uvedl Hadamczik.

Po zdravotních problémech Pavla Kubiny, Marka Malíka a Michala Rozsívala se ale šance světového šampiona z roku 2001 zvýšily. Podle kouče nebude problém ani s tím, že Richter nebyl dlouho na ledě. "Když byl doma, tak byl v přípravě," řekl trenér na adresu hráče, který se k mužstvu připojí až ve čtvrtek ráno na letišti.

Do šampionátu v Rize vstoupí čeští hokejisté v pátek ve 20:15 proti domácímu Lotyšsku. V neděli je čeká ve skupině A v 15:15 Slovinsko a v úterý změří síly od 19:15 s Finskem. "Hodně důležitý bude vstup, i po psychické stránce," podotkl Hadamczik, který svému týmu i přes nezdary v přípravě a celé sezoně EHT věří.

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa v Lotyšsku:
Brankáři:
Milan Hnilička (Liberec),
Adam Svoboda (Timra/Švédsko),
Tomáš Pöpperle (Eisbären Berlín/Německo),

Obránci:
Miroslav Blaťák (Zlín),
Zdeněk Kutlák (České Budějovice),
Martin Richter (Liberec),
Jan Hejda (Chimik Moskevská oblast/Rusko),
Lukáš Krajíček (Florida/NHL),
Martin Škoula (Minnesota/NHL),
Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL),
Tomáš Kaberle (Toronto/NHL),

Útočníci:
Jaroslav Bednář (Slavia Praha),
Ivo Prorok (Slavia Praha),
Zbyněk Irgl (Vítkovice),
Petr Hubáček (Vítkovice),
Jaroslav Hlinka (Sparta Praha),
Tomáš Rolínek (Pardubice),
Jan Hlaváč (Ženeva/Švýcarsko),
Petr Tenkrát (Kärpät Oulu/Finsko),
David Výborný (Columbus/NHL),
Jaroslav Balaštík (Columbus/NHL),
Jan Bulis (Montreal/NHL),
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL),
Patrik Štefan (Atlanta/NHL),
Martin Erat (Nashville/NHL).
Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...