130 let
Hráči San Franciska se radují z vítězství.

Hráči San Franciska se radují z vítězství. | foto: ČTK/AP

Doporučujeme

Zima, mráz a sníh. Stadion v Americe přesto přilákal 78 tisíc lidí

Sport
  •   17:14
Mrzne, až praští. Obyvatelé na americkém středozápadě se potýkají s největšími mrazy za posledních dvacet let. Teploty se drží hluboko pod nulou a lidé nemají v případě nouze ani vycházet z domu. Zarputilé fanoušky amerického fotbalu ale nic neodradí, na zápas Packers proti San Francisku jich dorazilo takřka 78 tisíc.

Představte si tu situaci. Sedíte doma v křesle před plápolajícím ohněm, zatímco se v médiích šíří zprávy o kruté zimě. Silnice jsou jako ledová klouzačka, vším cloume silný vítr a z nebe neustále padá porce dalšího sněhu.

Teplota? Až mínus pětatřicet stupňů Celsia.

Přesto si věrní příznivci populární NFL řeknou: Jdeme fandit!

Město Green Bay ve státě Wisconsin je americkým fotbalem posedlé. Po slavných odchovancích týmu Packers jsou pojmenované ulice, lidé ve velkém nakupují dresy svých oblíbenců a suvenýry. Obří Lambeau Field byl navíc při zápasech play off od roku 1983 vždy vyprodaný.

A plného hlediště se nádherný stánek dočkal i tentokrát, nedělnímu duelu mezi domácím celkem a San Franciskem přihlíželo 77 525 diváků.

Rtuť teploměru se při začátku utkání pohybovala patnáct stupínků pod nulou. Náhradnici postávali u hřiště a tělo měli zabalené do deky. Většina přihlížejících raději ani nevyndávala ruce z kapes...

Drtivá část z nich však nakonec smutnila, hostující Phil Dawson totiž s vypršením časomíry trefil 33 yardový field goal a Francisko slavilo těsné vítězství 23:20.

Vernon Davis (vlevo) a Tramon Williams.

Utkání se zapsalo do historie jako sedmé nejchladnější v dějinách NFL. "Šílenost, ale je to byznys. Tento druh sportu je rizikový sám o sobě. Nízkou teplotou se samozřejmě vše znásobí, hráči mohou přijít k viróze, ale i těžkému svalovému zranění. Velkou roli hraje i to, jak se rozcvičí. A to nemluvím o terénu, v těchto podminkách musí být obtížné se na něm pohybovat," řekl pro Lidovky.cz uznávaný lékař René Boglevský, který pečuje o fotbalisty ostravského Baníku.

"Osobně jsem se setkal s hráči, kteří působili například v ruském Vladivostoku. Vyprávěli, že kvůli zimě začínají nějaké zápasy krátce po poledni. Ale i tak běhají po hřišti třeba v mínus osmnácti stupních. Nad tím vždycky jen kroutím hlavou," pokračoval Boglevský.

Riziko nepříjemných zdravotních problémů může ohrozit i diváky. Hokejovému zápasu pod širým nebem, který k sobě na Nový rok svedl Detroit a Toronto, přihlíželo dokonce přes 100 tisíc nadšenců. "Všichni jsou vystaveni hrozbě nemocí. Ať už to je zápal plic nebo omrzliny. Jen si zkuste někde dvacet minut stát venku při nízkých teplotách, za chvíli vás zima donutí poskočit a hýbat se. A hokejový zápas přitom trvá dvě hodiny. Je jen otázkou času, kdy prochladnete," doplnil.

Autor: Lukáš Šonský