Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zimní příprava v teple? Nemá žádný přínos, myslí si skifař Synek

Sport

  10:35
PRAHA - Pro řadu špičkových sportovců je zimní příprava v příznivých klimatických podmínkách zaklínadlem. Atleti si zvykli na Jižní Afriku, rychlostní kanoisté zase míří do Ameriky. Může tento způsob trávení zimy mít odpůrce?

Skifař Ondřej Synek se stal mistrem světa. foto: ČTK

Dvě hvězdy světového formátu od vody, veslař Ondřej Synek a slalomář Vavřinec Hradilek, k tomuto tématu přistupují naprosto odlišně. Byť jejich poslední úspěchy jsou podobné - na olympijských hrách v Londýně získali shodně stříbro a letošní světové šampionáty opouštěli se zlatem. Pokud ale jde o místo, kde v zimě nabírají síly, jejich názory se různí. A praxe taky.

ČTĚTE TAKÉ

"U nás jsou zimní cesty za teplem běžná věc. V teple najíždíme techniku, což tady moc nejde, protože tělo se nezahřívá," má jasno kajakář Hradilek. "Dřív jsme mířili do Portugalska, já pak začal jezdit do Austrálie a na Nový Zéland. Jenže to je daleko, takže zkraje roku byl reprezentační tým poprvé ve Spojených arabských emirátech a v únoru tam pojedu taky. Je to levnější a prý stejně dobré. Bude to super," těší se šestadvacetiletý vodák.

Umělý kanál uprostřed arabské pouště, do něhož přivádějí vodu ze 150 kilometrů vzdáleného moře a ještě ji odsolují, prý nemá chybu. "Budeme tam makat měsíc, protože turistické vízum delší dobu neumožňuje. Ale to stačí, aspoň nebudu muset na kanálu v Troji dýchat pražský smog. Kvůli astmatu tady mám potíže třeba s běháním. Hlavní ale je, že člověk tak nevyjde ze cviku, první závody jsou už v dubnu," pokyvuje hlavou Hradilek.

Veslařský král teplo nemusí

Přípravu v teple vyznávají také veslaři. Ti nepároví, kteří tahají za jedno veslo, absolvují během zimy dvě soustředění ve španělské Seville, pároví zase cestují do Sabaudie v jižní Itálii.

Jedinou výjimkou je Ondřej Synek. Ten nejlepší z nich. "Do tepla se nechystám, chystám se do zimy. A vůbec mě to nemrzí," hlásí dobře naložený dvojnásobný mistr světa a sběratel dalších medailí včetně dvou stříbrných z olympijských her.

S přípravou v teple totiž nemá dobré zkušenosti. "V roce 2004, když jsem ještě jezdil na dvojskifu s Milanem Dolečkem, jsme celý únor veslovali v Kalifornii. Napřed se mi to zdálo senzační, ale sezona pak byla strašně dlouhá a ke konci už mě to nebavilo."

Později, už coby skifař, cestoval s ostatními do Španělska nebo do Itálie. "Jenže jsme v tom s trenérem nenašli žádný přínos. Radši zůstávám doma, trénuju na trenažéru, posiluju a běhám, a k tomu teplo nepotřebuju. Dělám to tak už šest let. O to víc se pak těším na březen, kdy vezmu do ruky vesla. A nadšení mi pak vydrží celou sezonu," vykládá svěřenec Milana Dolečka staršího.

"No jo, tobě stačí málo. Jezdíš rovně a ještě pozadu. Stačí ti sednout do lodě dva měsíce před prvními závody," dobírá si jej Hradilek.

"Chytnu vesla a za tři dny to mám zpátky v ruce. A nejsem otrávený, že jsem vesloval celou zimu," usmívá se skifařský šampion.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!