Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Získá Bába dodatečný bronz z ME v atletice 2014? Ruský výškař měl dopovat

Sport

  10:11
PRAHA - Pokud bude definitivně potvrzen trest pro ruského výškaře Ivana Uchova, měl by Jaroslav Bába dodatečně získat bronzovou medaili z mistrovství Evropy v roce 2014. V Curychu tehdy skončil těsně čtvrtý právě za Uchovem, kterého kvůli zapojení do ruského dopingového programu v pátek potrestala sportovní arbitráž CAS. Ruský atlet se ale ještě může proti jejímu verdiktu odvolat.

Dočká se Jaroslav Bába dodatečného bronzu? foto: ČTK/AP

Matador Bába před dalším vrcholem: Sice opatrnější, ale pořád jsem tady

Uchov přišel o olympijské zlato z Londýna a má zastavenou činnost na čtyři roky. Navíc byly anulovány všechny jeho výsledky od července 2012 do roku 2015. To se týká i evropského šampionátu v Curychu, kde Uchov díky lepšímu zápisu odsunul Bábu ze stupňů vítězů. Oba skočili napoprvé 230 centimetrů.

Bába, který loni ukončil kariéru, by měl dodatečně obdržet pátou medaili z velké seniorské akce. „Medaile samozřejmě potěší, byla by to pro mě první z venkovního mistrovství Evropy. Na druhou stranu teď už si to člověk stejně tolik nevychutná,“ uvedl na webu atletického svazu. Ve sbírce má bronzové medaile z olympijských her 2004 a halového mistrovství světa v témže roce, navíc získal stříbro a bronz na evropských halových šampionátech v letech 2011 a 2013.

Ruský výškař Ivan Uchov.

Původně „bramborový“ závod v Curychu si dobře pamatuje. „Já byl tehdy i za čtvrté místo docela rád, protože ti lepší tři měli v sezoně naskákáno výrazně lépe,“ vzpomínal.

Po loňském ukončení kariéry začal čtyřiatřicetiletý Bába pracovat jako trenér. Na pražském Olympu se zatím věnuje vícebojařům. Do budoucna by byl rád, kdyby k nim přibyli i výškaři specialisté.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!