Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Češky jsou vítězkami Fed Cupu! Siniaková udolala Keninovou za skoro čtyři hodiny

Sport

  11:52aktualizováno  19:56
PRAHA - České tenistky vyhrály pošesté za osm let a pojedenácté v historii Fed Cup. Hrdinkou finále se při nachlazení Petry Kvitové stala Kateřina Siniaková, která v pražské O2 areně získala dva body a zasloužila se o triumf nad americkými obhájkyněmi titulu 3:0 na zápasy.

Kateřina Siniaková se raduje z výhry ve druhém zápasu Fed Cupu. foto:  Michal Šula, MAFRA

Pod vedením nejúspěšnějšího kapitána Fed Cupu Petra Pály zvedly Češky nad hlavu stříbrný pohár také v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016. Předtím se v dobách Československa radovaly v letech 1975, 1983, 1984, 1985 a 1988.

„Je až neuvěřitelné, co Česko dokázalo, a ani tomu nevěřím, že jsem já získala dva body. Budu si to pamatovat napořád,“ zářila Siniaková.

Češky zvládly finále bez trojice hvězd, které měly podíl na pěti předešlých titulech. Nemocnou Kvitovou na kurt nepustilo nachlazení, Karolína Plíšková vypadla z nominace kvůli zranění a Lucie Šafářová v lednu ukončí kariéru.

Kvitová poprvé nezasáhla ve finále do hry, ale na konto si připsala již šestý fedcupový triumf. Dostala se tak na třetí místo historických tabulek k Američance Rosemary Casalsové. Sedmkrát soutěž družstev vyhrála Billie Jean Kingová a rekord drží s osmi výhrami další Američanka Chris Evertová.

„Jsem ráda, že nám diváci zachovali přízeň a podporovali, i když hrály jiné holky. A to nic nemění na tom, že Česko vyhrálo a atmosféra byla skvělá,“ řekla Kvitová, která oba dny Siniakovou i Barboru Strýcovou hlasitě povzbuzovala spolu s 14.500 diváky. „Bylo to něco jiného, než jsem zvyklá. Bylo to zvláštní, ale výhra se počítá. Jsem ráda, že jsem byla schopná pomoct týmu se dostat do finále,“ uvedla Kvitová. V prvním kole proti Švýcarsku i v semifinále v Německu vyhrála obě své dvouhry.

Siniaková v prvním setu s Keninovou jenom vedla - měla náskok 2:0, 3:1 a 5:3, ale set získala až při třetím setbolu ve dvanácté hře. Ve druhém setu 31. hráčka světa Siniaková vedla už 3:0 a 40:15 a obecenstvo se nadechovalo k vítězným chorálům. Siniaková ale zkazila nahraný volej, přidala další chyby a Keninová začala hrát odvážněji. Češka ztratila čtyři hry v řadě a nakonec i druhý set 5:7.

České tenistky se radují z výhry ve finále.
Tenistka Kateřina Siniaková se raduje ze zisku trofeje.

Rozhodující sadu začala Siniaková znovu vedením 3:0. Keninová si nechala ošetřit levý stehenní sval, který měla od začátku ze zadní strany oblepený. V pátém gamu Siniaková potřebovala devatenáct minut, než zvýšila na 4:1. Ani pak náskok neudržela a za stavu 4:5 k nadšení haly odvrátila dva mečboly Keninové. Sama při svém prvním mečbolu neuspěla, ale po druhém už vybuchla hala a celý tým radostí.

„Já už nemůžu. Byl to neuvěřitelný zápas nahoru dolů, nervy a teď jsem jenom hrozně šťastná, že jsem vyhrála. Děkuji za podporu diváků, díky nim jsem vyhrála. Byla jsem tak nervózní, že se to ani nedá popsat,“ řekla Siniaková. „Už jsem cítila, že to na mě doléhá, i když mám skvělou kondici.“

„Byl to neskutečný zápas pro diváka. Káťa pořád vedla a najednou čelila dvěma mečbolům. Bylo to jak na houpačce, ale dřela a bylo to nádherný z obou stran a jsem na Katku strašně pyšný. Je to bojovnice,“ komentoval Pála utkání.

Světová deblová jednička Siniaková v sobotu porazila 6:3 a 7:6 Alison Riskeovou. Před tím v zahajovacím utkání vydřela bod s reprezentací se loučící Strýcová, která Keninovou zdolala po boji dlouhém dvě a tři čtvrtě hodiny 6:7, 6:1 a 6:4.

„Jsem prostě nejšťastnější. Ve Fed Cupu jsem ušly nádhernou cestu a lépe to pro mě nemohlo skončit,“ radovala se dvaatřicetiletá Strýcová.

„Potvrdili jsme, že jsme nejlepším týmem světa a vládneme. Jsem nadšený,“ řekl šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. A i on vyzdvihl podíl obecenstva. „Milujeme tenis a máme fantastické diváky, kteří tenisu rozumí.“

Americký výběr kapitánky Kathy Rinaldiové dorazil do metropole bez největších opor Sereny a Venus Williamsových. Z týmu se omluvily rovněž Sloane Stephensová, Madison Keysová i strůjkyně loňského titulu Coco Vandewegheová.

Výběr USA, s osmnácti tituly stále nejúspěšnější země soutěže, Češky porazily poprvé po 33 letech a díky vítězství se udrží v čele světového fedcupového žebříčku. Pořadí národů vévodí nepřetržitě od dubna 2014.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...