Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Získají medaili, nebo propadnou? Biatlonistky čeká nevyzpytatelná štafeta

Sport

  12:30
OSLO (Od našeho zpravodaje) - Štafeta biatlonistek. Loni za ni Češky obdržely malý glóbus. Letos ovládly závod v Presque Isle. U sázkových kanceláří jsou nyní třetími favoritkami. Zároveň jsou však nuceny improvizovat, nemoc vyhnala domů Evu Puskarčíkovou. Také proto jsou prognózy před pátečním závodem na mistrovství světa v Oslu tak ošidné.

Takto Češky slavily v Americe. Zopakují si úspěch i na MS? foto: ČTK

„Ještě se domluvíme na pořadí úseků,“ říkal kouč Zdeněk Vítek po skončení čtvrtečního tréninku a zůstával tajemný jako hrad v Karpatech.

Po diskusi se šéftrenérem Ondřejem Rybářem pak prohodil v porovnání s posledními pohárovými štafetami Gabrielu Soukalovou a Lucii Charvátovou. A tak vedoucí žena Světového poháru vyběhne dnes na druhém úseku a její mladší kolegyně na třetím.

SLEDUJTE ŽENSKOU ŠTAFETU NA MS V BIATLONU ŽIVĚ ZDE!

Štafetu zahájí debutantka Jessica Jislová, finišovat bude Veronika Vítková.

„Bez Evika to bude těžké,“ připomněl Vítek absenci nemocné Evy Puskarčíkové. I proto zůstává v prognózách spíše při zemi. „Pokud skončíme do šesti, budeme v tomto složení maximálně spokojeni. Jenže i to bude obtížné. Jsou tu Němky, Francouzky, Italky, Rusky, Norky, Ukrajinky.“

Šťastný Krčmář: ‚Střelba super, musím ale potrénovat běh. Hvězdy jsou jinde’

S Rybářem chystá 21letou Jislovou na štafetu od začátku týdne. „Věděla, že ji pravděpodobně pojede, protože Eva se pořád nemohla sebrat z nemoci. Mohla mít trochu obavy, ten tlak je velký. Ale pomalu se s tím srovnává. Je to mladá holka a mladí lidé si občas až takové starosti nedělají.“

Jislová výborně rozjela smíšenou štafetu při mistrovství Evropy v Ťumeni, kde s bilancí 0+1 předávala třetí. V Oslu byla jedenačtyřicátá ve sprintu, aniž by na střelnici chybovala, naopak ve stíhačce nabrala šest trestných kol na dvou stojkách. Do vytrvalostního závodu ji trenéři nenasadili, aby šetřila síly.

Famózní Fourcade má z letošního MS už čtvrté zlato, z Čechů zářil Krčmář

„Přestože se Jess stojky ve stíhačce nepovedly, tak pokud se na střelnici nesplaší, mohla by nějakou tu ránu dostřelit a nemusela by na kolo,“ věří Vítek.

Ve čtvrtek před polednem si bohužel nejen Jislová na tréninku moc nezastřílela, areál na Holmenkollenu zahalila hustá mlha. „Takovou jsem za ty tři roky, co dělám biatlon, ještě nepotkala,“ prohlásila Lucie Charvátová a posteskla si: „Vůbec nic jsem neviděla.“

S kým nastoupí vybrané štafety

1 UKRAJINA: Semerenková, Varvynecová, Pidhrušná, Džymová.

2 ITÁLIE: Vittozziová, Oberhoferová, Runggaldierová, Wiererová.

3 ČESKO: Jislová, Soukalová, Charvátová, Vítková.

4 NĚMECKO: Preussová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová.

5 FRANCIE: Braisazová, Bescondová, Chevalierová, Dorinová-Habertová.

6 RUSKO: Akimovová, Zagorujková, Virolajnenová, Jurlovová.

7 POLSKO: Gwizdonová, Hojniszová, Nowakowská, Gužiková.

8 ŠVÉDSKO: Magnussonová, Brorssonová, Anderssonová, Perssonová.

9 BĚLORUSKO: Skardinová, Jurkevičová, Dubarezavová, Krjukovová.

12 NORSKO: Solemdalová, Birkelandová, Eckhoffová, Olsbuová.

13 ŠVÝCARSKO: S. Gasparinová, Häckiová, A. Gasparinová, Cadurischová.

14 USA: Dunkleeová, Dreissigackerová, Eganová, Cooková.

15 RAKOUSKO: Hauserová, Zdoucová, Schwaigerová, Hoffmannová.

18 SLOVENSKO: P. Fialková, Gereková, Poliaková, I. Fialková.

21 FINSKO: Mäkäräinenová, Kiskolová, Toivanenová, Markkanenová.

Startuje celkem 23 štafet.

Charvátová byla v českém kvartetu novickou v úvodu této sezony. „Ne že by se mi štafety zatím moc dařily, ale nějaký posun dopředu pozoruju,“ ujišťuje. Doposud se v nich nikdy nevyvarovala trestného kola, ztráty však částečně nahrazovala rychlým během. „Štafeta je pro mě těžší tím, že ji nejedu jenom za sebe, jedu za tým. Ve vytrvalostním závodě teď byla střelba z mého pohledu docela vydařená.“

Jislová se na prvním úseku potká s Mäkäräinenovou, Preussovou i Selinou Gasparinovou, které patrně nasadí ostřejší tempo. Dále zde budou napříkladDunkleeová, Semerenková, Braisazová, Skardinová, Solemdalová či Hauserová.

Na druhém úseku má Soukalová za úkol stahovat ztrátu. Absolvují ho i Hildebrandová a Bescondová, další závodnice jsou spíše slabší.

Třetí úsek prověří kromě Charvátovénapříklad Pidhrušnou, Eckhoffovou či Hammerschmidtovou.

A na čtvrtém se to bude kolem Vítkovéhemžit velkými jmény. Tady zapne své turbo Dahlmeierová, proti ní pojedou mistryně světa Dorinová-Habertová, třetí žena poháru Wiererová, loni zlatáJurlovová, Ukrajinka Džymová nebo Norka Olsbuová.

Češky ovládly poslední pohárovou štafetu ve „tmě tmoucí“ amerického Presque Isle, ale s Puskarčíkovou na prvním úseku.

Navíc nezapomínejme, že tehdy Francii chyběla Dorinová, Německu takřka celý A-tým s výjimkou Preussové a Norky se nedostavily vůbec.

Čtyři dosavadní štafety žen v této zimě vyhrály čtyři různé země: Itálie, Ukrajina, Francie a Česko. Paradoxně ani jednou na nejvyšším stupni nestály obhájkyně titulu Němky. Ty jsou přesto dnes jasnými favoritkami číslo 1.

Štafety v sezoně

Hochfilzen - 13. 12.:

1. Itálie 1:05:32,6 (0+8)
2. Německo +0,2 (0+7)
3. Ukrajina +13,1 (0+10)
6. ČESKO (Puskarčíková, Soukalová, Charvátová, Vítková) +29,8 (1+12)

Ruhpolding - 17. 1.:
1. Ukrajina 1:16:14,2 (1+4)
2. Německo +1,2 (2+11)
3. Itálie +43,8 (0+10)
6. ČESKO (Puskarčíková, Landová, Charvátová, Vítková) +1:47,7 (3+11)

Anterselva - 24. 1.:
1. Francie 1:07:53,5 (0+8)
2. ČESKO (Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková) +17,2 (2+7)
3. Rusko +21,1 (0+10)

Presque Isle - 13. 2.:
1. ČESKO (Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková) 1:07:11,0 (1+14)
2. Ukrajina +25,2 (0+12)
3. Německo +25,4 (1+7)

Malý glóbus (po 4 z 5 závodů):
1. Ukrajina 194
2. Itálie 191
3. ČESKO 190
4. Německo 187
5. Francie 174
6. Rusko 159
Bodování: 60 - 54 - 48 - 43 - 40 - 38 atd..

Například u sázkové kanceláře Bwin mají Němky kurs na vítězství 1,55:1, následují Francie (4:1), Česko (13:1), Itálie (15:1) a Ukrajina (17:1). Také Fortuna nejvíce favorizuje trio Německo, Francie, Česko. Kvartetu trenéra Vítka dokonce přisuzuje na umístění do třetího místa kurz 1,7:1.

Ze sestavy loňských mistryň světa neuvidíme na startu Vanessu Hinzovou. Poté, co v Oslu skončila 61. ve sprintu a 37. ve vytrvalostním závodu, dal německý trenér Gerald Hönig přednost Maren Hammerschmidtové. Ta dojela vytrvalostní závod na 27. místě se čtyřmi chybami (dvě z nich zaznamenala na první stojce).

„Měli jsme pocit, že Marlen je nyní fyzicky i psychicky čerstvější a sebevědomější,“ uvedl Hönig. „Zasloužila si start ve štafetě. Vanessa naopak nenaplnila naše očekávání.“

Francie nasadí vítězné kvarteto z Anterselvy, tedy Justine Braisazovou, Anais Bescondovou, Anais Chevalierovou a Marie Dorinovou-Habertovou. Ta bude usilovat už o svoji pátou medaili z Osla! Ve středu se Francouzky umístily ve vytrvalostním závodě na 1., 2., 16. a 28. místě.

Rovněž Ukrajina sází na sestavu, která letos triumfovala v Ruhpoldingu, jen pořadí úseků trenéři proházeli. Na prvním bude netradičně trápící seValja Semerenková a na třetím Olena Pidhrušná.

V italském kvartetu chybí Federica Sanfilippová, která se svým týmem oslavovala historicky první triumf Italek v Hochfilzenu a v úvodu sezony byla druhá ve sprintu v Östersundu. Naopak v Oslu: 50. místo ve sprintu i stíhačce. Přednost dostala Alexia Runggaldierová, ve středu nečekaně desátá. Tu na prvním úseku štafety na ME v Ťumeni jasně porazila Jislová.

Štafeta ženy 4x6 km (poslední vrcholné akce)

MS 2013 - Nové Město:

1. Norsko 1:08,11,0 (1+9)
2. Ukrajina +7,0 (0+5)
3. Itálie +11,6 (0+4)
10. ČESKO (Vítková, Soukalová, Landová, Tomešová) +2:54,7 (2+10)

ZOH 2014 - Soči:
1. Ukrajina 1:10:02,5 (0+5)
2. Rusko +26,4 (0+4)
3. Norsko +37,6 (0+5)
4. ČESKO (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) +1:23,2 (0+14)

MS 2015 - Kontiolahti:
1. Německo 1:11:54,6 (0+6)
2. Francie +1:00,3 (1+9)
3. Itálie +1:06,7 (0+9)
8. ČESKO (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) +3:11,7 (3+11)

Záhadou je opět jednou ruská sestava. Nejen proto, že se znovu nedostalo na Olgu Podčufarovovou, dvanáctou ženu Světového poháru, která se ještě v Anterselvě naháněla o 2. místo ve štafetě s Vítkovou. Rusové nenominovali ani zkušenouJekatěrinu Šumilovovou. Ta sice poslala v Oslu na trestné kolo jejich smíšenou štafetu, ale ve vytrvalostním závodu dopadla lépe než Taťána Akimovová a Darja Virolajnenová, které štafetu pojedou.

Závod na Holmenkollenu dnes určí majitelky medailí, ale zároveň rozhodne i o držitelkách malého glóbu, jelikož při pohárovém finále v Chanty Mansijsku se už štafety neběží. Situace v čele je extrémně vyrovnaná a pro trio Ukrajina, Itálie, Česko v případě vítězství v mistrovské štafetě platí „THE WINNER TAKES IT ALL“ - Vítěz bere vše, tedy zlato i malý glóbus.

Průběžně čtvrté Německo už musí spoléhat na pomoc jiných. Pokud by Němky vybojovaly zlato, k zisku malého glóbu potřebují, aby na druhém místě za nimi neskončila Ukrajina.

Čas prognóz už brzy skončí. V 15.30 se startuje.

Začne nevyzpytatelný závod. Disciplína, která v této sezoně nabídla už tolik velkých zvratů a dramat a zároveň i pořádnou dávku české radosti.

Bude taková i tentokrát?

Autor: