Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Získat peníze pro sport bude bez Haška těžší

Sport

  15:19
PRAHA - Po rezignaci předsedy ČMFS Ivana Haška přišel sport o významnou osobnost v oblasti zajišťování financí. "Pro sport není odchod Haška žádné plus," řekl serveru Lidovky.cz místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Na druhé straně Hašek už ke konci svého působení tak významnou úlohu neměl. "Zapletl se do problémů v rámci Sazky a ČSTV a jeho autorita se vytrácela," podotkl Miroslav Jansta, předseda České basketbalové federace.

Ivan Hašek. foto: Lidové noviny

Hašek pomohl sportu zejména před loňskými volbami, kdy sestavil skupinou pěti, šesti předsedů největších svazů a obcházel politické strany, aby zjišťoval, jak chtějí podporovat sport. Ve všech jednáních Hašek uspěl a dostal příslib, že politické strany přístup ke sportu zlepší. "Za loňský rok proto Haškovi náleží velká pochvala," okomentoval Haškovo působení Jansta.

O rezignaci Ivana Haška čtěte více

Postupem času se ale Haškova autorita začala vytrácet, k čemuž přispěla i podpora současného vedení ČSTV. Kořán byl při jednáních pod záštitou hokeje, lyžování a také právě fotbalu. "To byly jediné tři svazy, které podporovaly stávající vedení ČSTV. Čtyřiapadesát předsedů bylo proti, ostatní byli neutrální," popsal situaci ohledně sympatií k vedení Českému svazu tělesné výchovy Jansta.

Podle mnohých by měl být Ivan Hašek zodpovědný za pád Sazky. Jansta tuto teorii ovšem vyvrací. "Hašek nebyl v orgánech Sazky a nemohl jednat svobodně v rámci advokátních zákonů a etiky. Musel vystupovat tak, jak chtěl předseda představenstva Hušák. Hlavní zodpovědnost nesou Tomáš Král, který byl členem představenstva Sazky a zároveň 1. místopředsedou ČSTV, a Pavel Kořán, předseda ČSTV."

Ivan Hašek za svého působení na postu předsedy ČMFS také upozorňoval, aby se sport nesoustředil na jediný zdroj příjmů, změnu loterijního zákona, která by měla poskytnout sportu velkou finanční injekci. "Je pravda, že financování sportu by mělo být vícezdrojové. Od září budeme apelovat na to, aby změna loterijního zákona nejlepším možným způsobem podporovala sport. Dále také hledáme další zdroje, kterým by mohly příjmy z reklam z České televize," poodkryl karty Kejval.

A kdo by měl být Haškovým nástupcem? "Nevím, kdo by měl takovou autoritu jako Ivan Hašek. Každý chtěl v minulosti totiž na sportu jen získat kořist pro sebe. Ivan chtěl opravdu něco změnit, nedělal to pro peníze," řekl Jansta.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...