Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česká štafeta skončila i v Ruhpoldingu pátá. Po fantastickém finiši vyhráli Norové

Sport

  14:15
RUHPOLDING - Páté místo stejně jako v úvodní štafetě v letošní sezoně získali čeští biatlonisté v německém Ruhpoldingu. V závodě na 4x7,5 kilometru zaostala čtveřice Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Michal Krčmář o 32,6 sekund na vítězné Nory, kteří díky vynikajícímu finiši Emila Hegle Svendsena předstihli ve finiši dlouho vedoucí Rusy. Na třetím místě skončili Němci, čtvrtí pak Ukrajinci, kteří měli na český tým náskok 4,6 sekundy.

Michal Krčmář dovedl českou štafetu k pátému místu. foto: Český biatlon - Petr Slavík

Zkouška mladé krve. Kráska Davidová bude poprvé členkou české štafety

O šanci na medaili přišli Češi na druhém úseku poté, co Soukup musel na trestné kolo. Dohromady potřebovali devět náhradních nábojů a pátou příčkou zopakovali výsledek z prosincové štafety v Pokljuce.

Na druhé místě skončili Rusové, třebaže závod jasně vedli. Na posledním úseku ale Antonu Babikovovi došly síly a Emil Hegle Svendsen ho ve finiši předjel.

Zlato slavil s Olem Einarem Björndalenem, Vetlem Sjastadem Christiansenem a Henrikem L’Abee-Lundem. Třetí skončili domácí Němci i s jedním trestným kolem. Před český tým se dostali ještě Ukrajinci.

ONLINE ze závodu si přečtěte ZDE:

„S pátým místem jsme spokojení, ale je tam jedno velké ale,“ hodnotil v rozhovoru pro Českou televizi trenér Michael Málek.

„Jarda Soukup musel na jedno trestné kolo, což je trochu zklamání, protože dostal důvěru před Adamem Václavíkem, který má výkyvy ve střelbě. Ale bohužel zkušený Soukup nepředvedl dobrý výkon. Je to škoda,“ doplnil kouč.

Výsledky:

1. Norsko (Björndalen, Christiansen, L’Abee-Lund, Svendsen) 1:13:40,7 (0 trest. okruhů + 5 dobíjení), 2. Rusko (Volkov, Šipulin, Jelisejev, Babikov) -5,1 (0+2), 3. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -23,5 (1+9), 4. Ukrajina -28,0 (0+6), 5. Česko (Moravec, Soukup, Šlesingr, Krčmář) -32,6 (1+9), 6. Švédsko -1:09,9 (0+8).

Českou štafetu poprvé po deseti letech rozjížděl Moravec. Hned první ránu minul, ale jedno dobíjení ho nestálo velkou ztrátou a rychle ji dohnal.

„Stojka“ se mu podařila, v rychlém tempu trefil všechny terče a jel v kontaktu s čelem, kde se osamostatnila šestičlenná skupina.

Za vedoucími Italy přebíral Soukup jako druhý, jenže po „ležce“ musel na trestné kolo a klesl na 15. místo. Po jednom dobíjení při druhé střelbě už ztrácel více než minutu. Šlesingrovi předával na 14. pozici.

Na střelnici už přijel Šlesingr dvanáctý se ztrátou 57 sekund a přes dvě dobíjení se posouval pořadím vzhůru.

Ve stoje pak předvedl druhou nejrychlejší položku a dál stahoval. Na vedoucí Rusy ztrácel minutu, na stupně vítězů 26 vteřin. Svůj úsek nakonec Šlesingr dokončil ve druhém nejrychlejším běžeckém čase.

Michal Krčmář na střelnici.
Ondřej Moravec na SP v Östersundu.

Krčmář odstartoval jako sedmý ve čtyřčlenné skupině, ale při střelbě vleže ho zdrželo jedno dobíjení.

Na medaili v tu chvíli ztrácel půl minuty. K poslední položce přijel jako čtvrtý, jenže znovu opravoval a o jednu pozici ještě klesl. Až na devátém místě dojela štafeta Francie, která minulý závod v Pokljuce vyhrála.

Ve čtvrtek je v Ruhpoldingu na programu štafeta žen, start je naplánován na 14:30.

Autoři: ,