Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Švédska zdolali Finy a jsou v olympijském finále

Sport

  12:54
SOČI/PRAHA - Hokejisté Švédska si po osmi letech opět zahrají o olympijské zlato. Jistotu medaile v Soči získali páteční semifinálovou výhrou 2:1 v severském derby s Finskem. Všechny branky padly v druhé třetině: tým Suomi otevřel skóre zásluhou Olliho Jokinena, ale výsledek otočili Loui Eriksson a Erik Karlsson. Švédové se v neděli utkají s lepším z dvojice Kanada - USA, Finsko si v sobotu zahraje s poraženým o bronz.

Alexander Steen (vlevo) a Erik Karlsson. foto: Reuters

Zatímco Finové musí o olympijském triumfu dál jen snít a jejich maximem zůstávají dvě stříbra z let 1988 a 2006, jejich rivalové budou útočit na třetí nejcennější kov po triumfech v letech 1994 a 2006. "Jsme blíž a blíž. Myslím, že jdeme správnou cestou. Náš první zápas na turnaji (4:2 proti ČR) byl tím nejhorším, tento naopak tím nejlepším, což je dobré znamení," uvedl útočník vítězů Daniel Sedin.

Po hodně svižném úvodu především ze strany Švédů měli Finové v polovině čtvrté minuty k dispozici první přesilovku. V ní mohl vyloučeného Steena poslat předčasně zpět do hry Mikael Granlund, vychytal ho však gólman Lundqvist. Finský talent následně naservíroval puk na ideální střeleckou parketu Selännemu, jemuž ale sklouzl při zakončení puk z hole.

Švédové byli poté nadále aktivnějším týmem, ovšem Lehtonen ve finském brankovišti zůstával bezchybný a byli to naopak jeho spoluhráči, kdo se ocitl ve výraznějších příležitostech. Před polovinou první třetiny jeli Finové dva na jednoho, přečíslení samostatně zakončil Komarov, Lundqvist ale skvěle zasáhl lapačkou.

ONLINE PŘENOS ZDE

Ve 14. minutě hrálo Finsko 95 vteřin v pěti proti třem, Selänne po rychlé souhře zakončoval do poloodkryté branky, avšak Lundqvist pravým betonem zachránil. Krátce před přestávkou minul ve velké šanci Aaltonen.

V druhém dějství nejprve vyšli naprázdno i Švédové při své první početní výhodě a netrvalo dlouho a museli dohánět soupeřův náskok. Po vyhození Finů překvapil dojíždějící Olli Jokinen v 27. minutě Lundqvista střelou z úhlu a Švédové poprvé na turnaji inkasovali jako první tým. Platnost gólu následně potvrdil i videorozhodčí, jímž byl dnes Čech Pavel Halas.

Chvilku nato měli Finové možnost zvýšit v přesilovce, jenže dorážejícímu Salovi sebral radost Lundqvist. A Finy to muselo mrzet o to víc, když ve 32. minutě narýsoval Jonathan Ericsson parádní přihrávku na Louiho Erikssona a ten se zblízka nemýlil.

V 37. minutě navíc přiložil ruku k dílu i nejproduktivnější ze Švédů, jímž je v Soči zatím bek Erik Karlsson. V přesilovce vypálil od modré, a přestože si Lehtonen sáhl na puk, dostat mimo tyče ho nedokázal.

 "Přesilovky jsou pro nás klíčové na celém turnaji. A v takto vyrovnaném zápase to byl moc důležitý gól, to je jasné," prohlásil Sedin. Chvilku poté navíc teč švédského kapitána Kronwalla z bezprostřední blízkosti skončila na horní tyčce.

Na začátku třetí třetiny Sedin z úhlu nedokázal prostřelit Lehtonena. Na druhé straně neuspěl Tuomo Ruutu a stavem nepohnul ani Hagelin. S blížícím se závěrem se Švédové čím dál více stahovali do nepropustné obranné ulity, která byla nejvíce v ohrožení po Sedinově faulu, ale Selänne ani Salo nevyrovnali.

V 56. minutě naopak mohl pojistit švédský náskok Loui Eriksson, jenž zakončil z úhlu přečíslení tří na jednoho, jenže pouze do boční sítě. Finové to zkusili ještě bez brankáře, ale bez kýženého efektu.

Je prakticky jisté, že olympijského zlata už se v kariéře nedočká finský velikán Teemu Selänne. Úspěšný hráč má ve sbírce stříbro a dva bronzy z OH, rovněž stříbro a bronz z MS, velký triumf na mezinárodní scéně mu ale chybí. "Je to samozřejmě obrovské zklamání. Tím ještě větším je ale fakt, že jsme dnes nedokázali předvést náš nejlepší hokej na turnaji," litoval třiačtyřicetiletý Selänne.

Švédsko - Finsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 32. L. Eriksson (Jonathan Ericsson, Bäckström), 37. E. Karlsson (Steen, D. Sedin) - 27. O. Jokinen (Vatanen). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell, Carlson (oba Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 9476.

Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Edler - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Landeskog - Steen, Berglund, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - od 34. navíc Nyquist. Trenér: Pär Marts.

Finsko: Lehtonen - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Korpikoski, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!