Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Životní úspěch české tenistky. Krejčíková ovládla pařížské finále a senzačně získala grandslam

Sport

  17:08aktualizováno  18:13
Barbora Krejčíková vyhrála antukové Roland Garros a získala první grandslamový titul ve dvouhře. Pětadvacetiletá Češka ve finále v Paříži v sobotu porazila Rusku Anastasii Pavljučenkovovou 6:1, 2:6, 6:4 a navázala na triumf Hany Mandlíkové z roku 1981.

‚Největší hrdinka. Píšeš historii!‘ Krejčíkové gratulovaly k titulu v Paříži Kvitová či Halepová

Krejčíková se díky vavřínu z Frech Open posune na patnácté místo světového žebříčku. Na konto si připíše vítěznou prémii 1,4 milionu eur (zhruba 35,6 milionu korun). Navíc má šanci jako první hráčka po 21 letech slavit v Paříži double, v neděli bude hrát s Kateřinou Siniakovu i finále čtyřhry. Pokud zvítězí, stane se Krejčíková znovu i světovou deblovou jedničkou.

„Jsem prostě šťastná,“ vydechla Krejčíková v rozhovoru na kurtu. „Jen těžko dám dohromady větu, protože jsem vyhrála grandslam, což je neuvěřitelné,“ doplnila.

Barbora Krejčíková vyhrála Roland Garros a získala první grandslamový titul ve...
Finále ženské dvouhry na French Open mezi Češkou Krejčíkovou a Ruskou...

Poděkovala rodině, trenérovi a celému Česku za podporu, a to nápisem v srdíčku na kameru. A především znovu mluvila o své bývalé mentorce a trenérce Janě Novotné, která zemřela v roce 2017 na rakovinu. 

Krejčíková za titul děkovala do nebe legendě Janě Novotné. Spolu trénovaly a pak trávily nejtěžší chvíle

„Prošla jsem těžkým obdobím, kdy Jana odešla na věčnost, ale předtím mi řekla, abych si užívala tenis a zkusila vyhrát grandslam. Vím, že na mě odněkud shora dohlíží. Byla mi inspirací, chybí mi, ale věřím, že je teď šťastná,“ pronesla Krejčíková.

Ve finálovém duelu udělala Krejčíková v první hře dvě dvojchyby a přišla o servis, ale od té doby úvodnímu setu dominovala. Hrála dlouhé míče, rozběhávala Rusku do stran, měnila rytmus a kontrolovala tempo výměn. Brejk na 1:1 zařídila šťastným lobem, za stavu 4:1 zkusila soupeřka riskovat, ale ještě víc chybovala a Krejčíková set v klidu dopodávala.

Bývalá juniorská jednička Pavljučenkovová od druhého setu přestala tolik chybovat a dostávala Krejčíkovou do úzkých. Češka prohrávala 1:5, ale povedl se jí brejk na 2:5. Ruska si pak nechala ošetřit a zavázat levé tříslo a poté set ukončila při podání soupeřky.

Chci zůstat sama sebou a plnit si další sny, říká po vítězství na Roland Garros Krejčíková

V rozhodující sadě se podařilo Krejčíkové, která Rusku přestřílela na vítězné míče 34:23, jít i díky dalšímu úspěšnému zkrácení do vedení 2:1, ale vzápětí ztratila svůj servis. Od stavu 2:3 Krejčíková předvedla parádní jízdu a za pomoci ran k lajnám získala osm fiftýnů v řadě a vedení 4:3 s rozhodujícím brejkem.

Za stavu 5:3 ještě odvrátila Pavljučenkovová dva mečboly, ale Krejčíková si odvážnou hrou připravila další dvě šance na ukončení utkání při svém podání. „Věděla jsem, že musím jít přes první servis a připravit si bod,“ řekla. Nejprve sice rozechvělá udělala dvojchybu, ale poté soupeřka poslala míč za základní čáru a Krejčíková po dvou hodinách hry zvedla ruce ve vítězném gestu k nebi. A poslala do něj i polibek Novotné.

„Byl to velmi vyrovnaný zápas. Anastasia má za sebou skvělý turnaj, hrála dobře a bylo to těžké. Promiň,“ řekla směrem k Pavljučenkovové. Ještě předtím převzala Pohár Suzanne Lenglenové z rukou Martiny Navrátilové. Na stupníku na kurtu Philippa Chatriera si pak vychutnala českou hymnu s pohárem v náručí. Usmívala se a zpívala „Kde domov můj“.

Krejčíková je první českou grandslamovou šampionkou ve dvouhře po Petře Kvitové, která podruhé ovládla Wimbledon v roce 2014. V Paříži zvítězily Mandlíková a také Navrátilová, která ale uspěla v letech 1982 a 1984 pod vlajkou USA.

Krejčíková je čtvrtou českou grandslamovou šampionkou dvouhry. Vedle Navrátilové, Mandlíkové a Kvitové to dokázala také právě její bývalá trenérka Novotná.

Profil tenistky Barbory Krejčíkové (25)

Datum a místo narození: 18. prosince 1995, Brno

Výška: 178 cm

Největší úspěchy: vítězka French Open 2021; celkem vítězka dvou turnajů WTA ve dvouhře (Štrasburk 2021) a osmi ve čtyřhře včetně French Open 2018 a Wimbledonu 2018; finalistka French Open 2021 ve dvouhře; finalistka Australian Open ve čtyřhře (2021); finalistka Turnaje mistryň ve čtyřhře (2018); trojnásobná vítězka Australian Open ve smíšené čtyřhře (2019-21); vítězka Fed Cupu (2018)

Aktuální postavení na žebříčku WTA: 33. místo ve dvouhře (zatím nejvýše); 7. ve čtyřhře (nejlépe 1., naposledy v lednu 2019)

Bilance: dvouhra 293 vítězství, 163 proher; čtyřhra 271 vítězství, 114 proher

Prize money (v dolarech): 3,585.129

Ostatní: úspěchy sklízela již jako juniorka, spolu s Kateřinou Siniakovou vybojovala tři juniorské deblové grandslamy (French Open, Wimbledon, US Open, vše 2013); v roce 2011 získala ocenění Talent roku v anketě Zlatý kanár 2011; profesionálkou je od roku 2014, v té době ji začala trénovat wimbledonská vítězka Jana Novotná, která jí pomohla s přechodem z juniorské kategorie do ženského tenisu; Novotná, která zemřela na rakovinu v listopadu 2017, je pro Krejčíkovou dodnes velkou inspirací; doposud se jí dařilo především ve čtyřhře, se Siniakovou byly od října 2018 do ledna 2019 světové jedničky; do historie Wimbledonu se Krejčíková se Siniakovou zapsaly i jako první pár, který po juniorském vítězství dokázal vyhrát také mezi ženami; Ženská tenisová asociace je vyhlásila deblovým párem roku pro sezonu 2018; ve smíšené čtyřhře získala dva grandslamy s Američanem Rajeevem Ramem a jeden s Chorvatem Nikolou Mektičem; nikdy se nepovažovala za deblovou specialistku, snažila se uspět i v singlu; doposud jediný turnajový triumf ve dvouhře vybojovala letos v květnu ve Štrasburku, v grandslamech bylo v singlu dosud jejím maximem loňské třetí kolo na French Open; jejím trenérem je v současnosti Aleš Kartus; Krejčíková se Siniakovou mají letos ještě šanci i na finále French Open v deblu, v neděli je čeká finále.

Autor: