Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Životní výkon běžkařky Janatové. Ve sprintu na Tour de Ski skončila osmnáctá

Kateřina Janatová dosáhla na Tour de Ski životního výsledku. foto: ČTK/AP

Lenzerheide - Běžkyně na lyžích Kateřina Janatová skončila ve sprintu Tour de Ski v Lenzerheide na 18. místě, což je ve Světovém poháru její nejlepší výsledek v životě.
  13:15

Nováková začala Tour de Ski 23. místem, vyhrála Johaugová

Díky postupu do čtvrtfinále bodovala rovněž 28. Petra Nováková. Muži v kvalifikaci neuspěli, nejlepší byl 36. Michal Novák. Zvítězili Slovinka Anamarija Lampičová a favorizovaný Nor Johannes Hösflot Klaebo.

Tour de Ski po dvou úvodních dílech ve švýcarském zimním středisku vedou lídr SP Klaebo, který má na soupeře k dobru přes půl minuty, a dnes třetí Ruska Natalja Něprjajevová. 

Norský běžec na lyžích Johannes Klaebo.

Tu vynesl do čela rozdíl jediné sekundy. Třetí ze sedmi závodů se pojede na Silvestra v Toblachu, kde ženy čeká deset a muže 15 kilometrů volnou technikou.

Dvaadvacetiletá Janatová zatím v distančních závodech SP na body nedosáhla, ale sprinty jí jdou lépe. Jejím největším úspěchem dosud bylo předvánoční 22. místo v Planici. 

V kvalifikaci v Lenzerheide byla čtrnáctá, když dokázala předčit i suverénně vedoucí ženu SP Therese Johaugovou z Norska.

Nováková dojela ve své čtvrtfinálové jízdě poslední, ale po 23. místě v sobotní první etapě Tour znovu dosáhla v SP na body. 

Janatová se naopak držela v popředí, jenže v závěru zůstala přivřená u bariéry a ze čtvrtého místa ji do semifinále neposunul ani dosažený čas.

„Kvalifikace se mi jela lehce, naprosto bez problémů, lyže mě podržely. V rozjížďkách si myslím, že jsem začala hodně dobře, lyže jely výborně, měla jsem dobrý pocit i po fyzické stránce,“ řekla Janatová na svazovém webu.

„Mohlo to být (v rozjížďce) na třetí místo, ale ještě máme čas, do dalších závodů se moc těším. Loni se mi navíc v Toblachu moc dařilo, bude to fajn,“ dodala.

Lampičová ve finále porazila Norku Maiken Caspersen Fallaovou o tři setiny a připsala si druhé vítězství v SP, třetí dojela Něprjajevová. 

Klaebův triumf byl mnohem jednoznačnější, za ním se seřadili Ital Federico Pellegrino a Francouz Richard Jouve. 

Fenomenální Nor naposledy prohrál ve sprintu loni v listopadu, v Lenzerheide vyhrál v této disciplíně jedenáctý závod SP za sebou.

Užaslá Kateřina Razýmová.

Kateřina Razýmová skončila v kvalifikaci na 42. místě se ztrátou 1,80 sekundy na postupující třicítku. Nejlepší Češku v průběžném pořadí SP v minulých dnech trápily zažívací potíže. 

„Bolelo mě břicho a měla jsem pocit na zvracení. Nevíme, čím to bylo způsobené, jestli jsem něco špatného snědla, nebo zda se projevila takhle ukrutně nervozita,“ uvedla Razýmová.

„Až dnes ráno jsem se probudila a už bylo všechno v pohodě. Rozhodně se na to ale nechci nijak vymlouvat,“ dodala.

Sandra Schützová byla padesátá, Petr Knop a Adam Fellner se umístili v osmé desítce.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč