130 let

Český cyklokrosař Martin Zlámalík | foto: ČTK

Zlámalík byl pozitivní na efedrin

Sport
  •   16:29
PRAHA - Osudný se Martinu Zlámalíkovi stal závod pohárového seriálu Budvar Cupu v Plzni. „Komisaři mi tam odebrali vzorky moči a někdy před Vánocemi mi přišel pozitivní výsledek,“ říká třiadvacetiletý Zlámalík.
Největším úspěchem Zlámalíka byla v roce 2003 zlatá medaile na mistrovství Evropy v závodě do 23 let v Táboře.

„Odvolal jsem, požádal o přezkoumání B-vzorku a o slyšení u dopingové komise. No a na výsledek dosud čekám. Když bude pozitivní, rozeběhne se dopingová kauza a přijde trest, ale v tomto ohledu nemám žádné znalosti,“ pokračuje jezdec.

„Jen doufám, že se ukáže, že šlo o omyl, napodruhé budu negativní a žádné postihy se mě týkat nebudou.“ Jak se mohl efedrin do organismu dostat, nemá Zlámalík tušení.

„Samozřejmě, že jako každý sportovec beru nějaké vitaminy. Dávám si pozor na stravu, ale když jsem to vyčůral, musel jsem to v sobě mít. Akorát nevím, odkud se to ve mě vzalo,“ diví se českobudějovický rodák. Inkriminovaný plzeňský závod se prý členu týmu Author Praha vůbec nepovedl.

„V Plzni se mi jelo špatně. Podle původní formy jsem měl usilovat o vítězství, ale skončil jsem až čtvrtý,“ kroutí hlavou Zlámalík.

I přes to, že je reprezentant v dopingovém podezření, zatím nerušeně závodí dál. „Řády to umožňují. Teprve až by doping potvrdil druhý test, přišel by automaticky zákaz,“ vysvětluje cyklokrosař, který obsadil před rokem na mistrovství světa v St. Wendelu v nejprestižnější kategorii elite třinácté místo.

Do startu mistrovství republiky v Podbořanech zbývají dva dny. Je tedy pravděpodobné, že bude Martin Zlámalík bojovat o domácí medaile, nominaci na blížící se šampionát v Nizozemsku a může stát na stupních vítězů.

V Podbořanech chce být co nejlepší
„Nikdo mi činnost nezastavil, a tak se na Podbořany připravuju a chci tam samozřejmě dosáhnout co nejlepšího výsledku,“ věří si cyklokrosař. Reprezentační trenér Petr Klouček, který vede Zlámalíka i v Authoru, prohlásil, že není kompetentní osoba, aby se k případu vyjadřoval.

„Taky jsem to slyšel. A co vím, tak se jedná o nějaký efedrin, a za to se dává jen napomenutí. Nic dalšího se k tomu zatím nedá říct,“ uvedl kouč.

Stejně stručný byl předseda cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky Čestmír Kalaš. „Zatím čekáme na druhou zkoušku,“ dodal.
Autoři: Lidové noviny