Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zlatá tretra bude přehlídkou hvězd včetně Bolta

Sport

  7:00
OSTRAVA - Osm olympijských vítězů z Pekingu, stejný počet mistrů světa z loňského Tegu, devět světových šampionů z Berlína 2009 a více než dvacet medailistů z vrcholných soutěží. To je vizitka účastníků 51. ročníku atletické Zlaté tretry. Vrcholem mítinku bude opět start fenomenálního sprintera z Jamajky Usaina Bolta, který nastoupí do závodu na 100 metrů.

Jamajský sprinter a největší atrakce mítinku Zlatá tretra Usain Bolt přistál v Ostravě foto: ČTK

Bolt poběží v Ostravě pošesté a chce vylepšit svůj nejlepší letošní čas 9,82 sekundy z Kingstonu. "Pokud nebude pršet a bude foukat dobrý vítr, je to velmi reálné. Jsem dobře připravený," prohlásil v Ostravě Bolt. Kvůli teplejšímu počasí se dokonce posunul start jeho závodu o hodinu a půl na 19:35. Předpověď je dobrá, podle posledních zpráv by pršet nemělo, teplota by se měla pohybovat lehce pod 20 stupni Celsia.

Třebaže ze startovní listiny na poslední chvíli vypadli dva světoví rekordmani - kubánský překážkář Dayron Robles a keňský osmistovkař David Rudisha, v Ostravě se představí plejáda hvězd. Soupeři pětadvacetiletého Bolta budou jeho krajan Lerone Clark, který už letos běžel po 10 sekund, velmi silný Američan Darvis Patton, kontroverzní Brit Dwain Chambers a jeho krajan Mark Lewis-Francis či Kim Collins.

Oštěpařská elita

Do Ostravy zavítala takřka absolutní světová elita v hodu oštěpem. Házet bude dvojnásobný olympijský vítěz Nor Andreas Thorkildsen, mistr světa Němec Matthias de Zordo, Fin Tero Pitkämäki, jež od letošní sezony trénuje s ředitelem mítinku Janem Železný, a všichni čeští oštěpaři včetně vítěze Diamantové ligy v Šanghaji Vítězslava Veselého, třetího muže sezony. Česká světová rekordmanka Barbora Špotáková bude chtít oplatit porážku od Rusky Marie Abakumovové z mítinku Diamantové ligy v Dauhá.

Proti jednomu ze svých idolů poběží čerstvý český rekordman v běhu na 400 metrů Pavel Maslák. Američan Wallace Spearmon letos zvládl dvoustovku za 19,95 sekundy a mohl by dvaadvacetiletý český talent vytáhnout k dalšímu českému rekordu, který drží časem 20,60 sekundy Jiří Vojtík. Na dvoustovce bude také další Američan Walter Dix, který má osobní rekord 19,53 sekundy.

Pro Rosolovou bude velkou soupeřkou Richardsová-Rossová.

Do své bývalé formy se v letošní sezoně vrací Američanka Sanya Richardsová-Rossová, kterou loni v Ostravě porazila Denisa Rosolová. "Letos to bude hodně těžké, je to zase stará dobrá Sanya, musela bych si zlepšit osobák o osm desetin a ne o setinu," připomněla Rosolová svůj loňský výkon. "Loni jsem nebyla v takové formě, ale jsem zpátky a jsem na tom velmi dobře. Letos chci vyhrát olympiádu," doplnila Američanka, bývalá mistryně světa.

Tahákem bude souboj halové mistryně světa Keňanky Pamely Jelimové a mistryně světa z Berlína 2009 Caster Semenyaové z JAR v běhu na 800 metrů.

Poprvé do sezony vyběhne na dlouhých překážkách česká rekordmanka Zuzana Hejnová, proti které nastoupí mistryně světa Lashinda Demusová z USA a letos nejrychlejší žena Vania Stambolovová z Bulharska.

Organizátoři si dělají zálusk na překonání nejstaršího rekordu mítinku, který v běhu na 400 metrů drží časem 44,70 sekundy z roku 1976 Alberto Juantorena. Zlepšit by ho měl Američan LaShawn Merritt, dvojnásobný olympijský vítěz, který letos v Dauhá zaběhl skvělý čas 44,19 sekundy. K jeho soupeřům bude patřit také postižený Jihoafričan Oscar Pistorius.

Do sezony v Ostravě vstoupí ve skoku o tyči "šestimetrový" Francouz Renaud Lavillenie, na dvoustovce si pořadatelé slibují hodně od Jamajčanky Veroniky Campbellové-Brownové, silné startovní pole má vrh koulí v čele s mistrem světa z Německa Davidem Storlem a olympijským vítězem Tomaszem Majewským z Polska. Halový vicemistr světa Jakub Holuša změří na osmistovce síly s Polákem Adamem Kszczotem či Keňanem Nixonem Chepsebou.

Autoři: ,