Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na cestě ke světovosti. Na Zlaté tretře už budou jen místa k sezení

Sport

  17:50
PRAHA - Na zrekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích se 26. května skuteční příští, již 54. ročník atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava. Místa budou pouze k sezení, čímž Městský stadion získá punc světovosti. Na sedadla se vejde 15 tisíc diváků.

Zlatá tretra - 3000 m ženy překážky. foto: MAFRA - Alexandr Satinský

Organizátoři zároveň oznámili první hvězdná jména, jež s Ostravou počítají. Jsou jimi světoví rekordmani - polská kladivářka Anita Wlodarczyková a francouzský tyčkař Renaud Lavillenie.

„V Ostravě roste unikátní areál, ke konci dubna by měl být hotový důstojný stánek pro atletiku evropské i světové úrovně,“ pravil předseda atletického svazu Libor Varhaník směrem k rekonstrukci stadionu.

Nechybí česká špička

„Harmonogram rekonstrukce se plní podle plánu,“ potvrdil za pořadatelskou agenturu TK Plus Josef Váňa k dalšímu ročníku mítinku, který letos ovládl hodnocení výkonnosti podniků série IAAF World Challenge a předčil i mnohé mítinky Diamantovém ligy.

Vedle zmíněných rekordmanů Lavillenieho a Wlodarczykové, jejíž soutěž se uskuteční s tradičním jednodenním předstihem, organizátoři oznámili také první české atletické hvězdy, jež při mítinku nebudou chybět. Jsou to mistr světa v hodu oštěpem Vítězslav Veselý, halový mistr světa a Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák, letošní finalista halového MS na 1500 metrů Jakub Holuša a vycházející hvězdička českého desetiboje, juniorský mistr světa Jiří Sýkora.

S Boltem organizátoři nechvátají

Pokud jde o světovou superstar Usaina Bolta, organizátoři si zatím vybrali oddechový čas. „Otázku jeho účasti po zkušenostech z posledních let necháme na pozdější dobu,“ uvedl manažer mítinku Alfonz Juck s narážkou na skutečnost, že jamajský sprinter letos a loni účast přislíbil, nakonec ale kvůli zdravotním potížím svůj vstup do sezony odložil.

V souvislosti s rekonstrukcí stadionu je aktuální také kandidatura Ostravy na pořádání Kontinentálního poháru pro rok 2018. Tedy soutěže, na které nedávno v Marakeši reprezentovali Evropu Barbora Špotáková a Vítězslav Veselý, a protikandidátem Ostravy je polská Bydhošť.

„Ostrava je v atletickém světě pozitivně vnímaná, neboť Tretra má patřičný věhlas, v náš prospěch hraje také rekonstrukce stadionu. Vyčkejme ale na listopadové hlasování IAAF,“ uvedl předseda svazu Varhaník.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...