Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zlatá tretra slibuje vysokou kvalitu

Sport

  15:02
OSTRAVA - Do Ostravy se na letošní atletickou Zlatou tretru sjelo možná nejkvalitnější startovní pole v historii mítinku, tahákem číslo jedna ale bude start Usaina Bolta. Na českém území totiž nikdy nezávodil aktuální světový rekordman v běhu na 100 metrů. Navíc Jamajčan poběží první letošní dvoustovku, svou hlavní trať.

Největší hvězda mítinku. foto: ČTK


Bolt před necelými dvěma týdny v New Yorku prolétl stovku za 9,72 metru a spekuluje se, jakého času bude schopen dosáhnout na dvojnásobné trati na ostravské dráze. Světový rekord drží Američan Michael Johnson (19,32). "Reálně by mohl padnout druhý nejrychlejší čas všech dob," prohlásil sportovní manažer mítinku Alfons Juck. Ten drží výkonem 19,62 Američan Tyson Gay, Boltův osobní rekord má hodnotu 19,75.

V ideálním případě by se mohly světové tabulky při čtvrtečním mítinku měnit dokonce pětkrát. Etiopanka Dire Tuneová ohlásila pokus o světové maximum na hodinovce a mohla by tak napodobit stejný počin Haileho Gebrselassieho z loňska. Je pro ni připravena odměna 15.000 dolarů, pokud za šedesát minut uběhne více než 18.340 metrů, což se podařilo Keňance Tegle Loroupeové.
Dvaadvacetiletá atletka přitom hodinovku nikdy neběžela.


Jeremy Wariner se pokusí překonat nejlepší světový čas na netradiční trati 300 metrů, na níž drží maximum 30,85 sekundy z roku 2000 jeho manažer Michael Johnson. Třístovku ale Wariner poběží vůbec poprvé. "Takže nevím, jak rychlý budu. Ale pokusím se," slíbil muž, který se do Ostravy vrátil po třech letech. S Johnsonem o tom hovořili. "Mám to prý běžet jako sprint,
jako dvoustovku," dodal.


Na startu budou další tři atleti, kteří disponují schopnostmi překonat
světový rekord. Výškařka Blanka Vlašičová z Chorvatska už se letos o 210 cm pokoušela. "Byla bych moc ráda, kdybych i zítra měla možnost se o to třikrát pokoušet," řekla. Bude ale hodně záležet na počasí. "Nesmí pršet," dodala. V Oslu překonala světový rekord v běhu na 5000 metrů dvaadvacetiletá Tiruneš Dibabaová z Etiopie a organizátoři jednají s ní a manažerem, že by se mohla pokusit o maximum i v Ostravě na dvojnásobné trati.

A bez šancí není ani oštěpařka Barbora Špotáková, která by musela hodit 71,71 metru. "Už je to jen kousek, odvažuji se mluvit o 70 metrech víc než loni," řekla Špotáková, jejíž český rekord má od května hodnotu 69,15 metru. Loni přitom oštěpařka v Ostravě předvedla výkon 64,94 metru. "To by mi letos nestačilo," měla jasno s ohledem na silnou konkurenci. Ostrava uvidí celkem tři aktuální světové rekordmany (Bolt, desetibojař Roman Šebrle a oštěpařka Osleidys Menéndezová), čtyři olympijské vítěze z Atén, sedm halový mistrů světa z letošní Valencie, osm mistrů světa z lošnké Ósaky, devět dalších medailistů z olympijských her a jedenáct dalších medailistů z MS v Japonsku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!