Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zlaté tretry si obuju až v Pekingu

Sport

  8:28
PRAHA - Královna světového oštěpu Barbora Špotáková (27) vytáhne na olympiádě v Pekingu na soupeřky zajímavou zbraň. Ikdyž možná spíše psychologickou...V Oreganu jí ve výzkumné laboratoři vyrobili speciální zlatobílé tretry na míru, které si žhavá adeptka na zlato poprvé při závodech zašněruje právě až v Číně. „Doufám, že botami soupeřky trochu vystraším,“ povídala včera v Praze úřadující mistryně světa a držitelka českého rekordu (69,15).

Barbora Špotáková na Zlaté tretře v Ostravě. foto: ČTK

Královna světového oštěpu Barbora Špotáková (27) vytáhne na olympiádě v Pekingu na soupeřky zajímavou zbraň. Ikdyž možná spíše psychologickou...V Oreganu jí ve výzkumné laboratoři vyrobili speciální zlatobílé tretry na míru, které si žhavá adeptka na zlato poprvé při závodech zašněruje právě až v Číně. „Doufám, že botami soupeřky trochu vystraším,“ povídala včera v Praze úřadující mistryně světa a držitelka českého rekordu (69,15).


V neděli jste při vítězném závodě v Aténách vyzkoušela jinou novinku – dres se zlatými průramky, v nichž smí házet pouze mistři světa. Jak vám seděl?
Výtečně. Hrozně ráda si beru na závody nové věci; docela mi pomáhají. Člověk si říká – když už jde o tak unikátní sérii, vyrobenou jen pro mistry světa, tak by se slušelo při závodě se divákům nějak slušně představit...


Letos jste z deseti závodů devětkrát zvítězila a leckdo už ve vás pomalu vidí olympijskou šampionku. Dokážete se vyrovnat se zmíněnou nevděčnou rolí?
Když v Pekingu zopakuju výkon, jaký umím, pak se nemusím bát. Loni ale na mistrovství světa jela jako největší favoritka Němka Obergföllová a zlato jsem jí pak vyfoukla. Určitě to budu mít v Pekingu těžší než loni, jako to mají ale absolutní favorité složité vždycky... Třeba v Aténách se mi zdálo, že soupeřkám už ani nepřišlo zvláštní, že jsem vyhrála. Spíše se ptaly, co se mnou je, když jsem hodila jen přes 63 metrů. Kdyby věděly, jak jsem se na závod připravovala, asi by dost koukaly.

A jak jste se na Atény připravovala?
Na dovolené na Slapech... Sice jsme neměli moc hezky, ale nejdůležitější bylo, že mě vůbec netlačil čas. Jezdili jsem na kolech a v Novém Kníně jsme zašli na koncert skupiny Tři sestry, kterou mám, jak je známo, hodně ráda. Není se proto co divit, že mi to v Aténách moc nešlo. Na pátý pokus jsem si ale vzala do ruky jiný oštěp a docela mi sednul. A že jsem s ním Menendézovou přehodila o pár centimetrů, to se mi na tom taky moc líbilo... Z vítězství jsem i proto měla velkou radost.


Byla byste hodně zklamaná, kdybyste se v Číně zlata nedočkala?
Když hodím osobák a skončím třeba až čtvrtá, budu spokojená. Nejdůležitější je dokázat ve správnou chvíli předvést maximum.


Už se vaše soupeřky doslechly, že jste nedávno jen o vlásek přešlápla hod přes 70 metrů?
Nevěděly o tom, tak jsem jim to sdělila. Tedy přesněji jedné z největších favoritek Steffi Neriusové. Chvíli předtím mně zrovna povídala, že ji trápí achillovka. Zdálo se mi ale, že ji moje slova ani moc nepřekvapila. Pár let už závodí a oštěpu trochu rozumí...

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...