Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zlatou radost poznamenal smutek. Gymnastka Misáková zemřela na obrnu

Sport

  16:00
PRAHA - Všichni od nich očekávali projevy zlaté radosti, ale namísto toho jejich oči zalévaly slzy smutku. Československé gymnastky na olympijských hrách v Londýně v roce 1948, kde se opět po dvanácti letech sešel pod pěti kruhy sportovní svět, ovládly soutěž osmičlenných družstev, nicméně očekávaný jásot se nedostavil. Jejich kamarádka Eliška Misáková, kterou v dějišti her odvezli do nemocnice, právě zemřela na tehdy nevyléčitelnou dětskou obrnu.

Československá gymnastka Eliška Misáková, členka Olympijského družstva ČOS, která zemřela během olympijských her v Uxbridge v Anglii roku 1948 foto: ČTK

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Kde se vzala Eliška Misáková? Patřila k největším nadějím gymnastiky. Vyrůstala ve Vyškově v rodině železničního výpravčího, byla nejstarší ze tří sester. Společně se sestrou Miloslavou cvičila ve vyškovském Sokole. 

"Obě starší sestry postupně našly uplatnění v Praze, a Eliška je následovala po smrti rodičů v roce 1947. Tam společně se sestrou přešly do vinohradského Sokola a obě se kvalifikovaly do družstva Československé obce sokolské, jež se připravovalo na olympijské hry v Londýně," uvádí autor brožury Jsem z Vyškova, kterou vydala vyškovská radnice.  A právě v metropoli na Temži se začal odvíjet smutný příběh, který zúžil radost ze zlatého úspěchu gymnastek na minimum. "Už v letadle do Londýna bylo Elišce špatně, mysleli jsme, že má příznaky chřipky," vzpomíná členka vítězného týmu Věra Růžičková na počátek tragédie, na jejímž konci byla smrt jedenadvacetileté gymnastky.

V Londýně se však její zdravotní stav zhoršoval, během týdne se přidaly bolesti hlavy a horečky, takže byla povolána Růžičková.  Misákovou hospitalizovali v nemocnici v Northwoodu. Odtud byla vzápětí převezena na infekční oddělení nemocnice v Uxbridge, kde lékaři diagnostikovali dětskou obrnu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!