Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zlatý hattrick je na dosah. Sáblíková vstupuje do mistrovství světa

Sport

  3:00
CALGARY/PRAHA - Tomáš Dvořák, bratři Pospíšilové, hokejový národní tým zlaté éry... Říká vám to spojení něco? Těm všem se kdysi povedla výjimečná věc: třikrát po sobě dokázali vyhrát titul mistra světa. Do této společnosti se za pár dní může vklínit i další česká hvězda. Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká v kanadském Calgary světový šampionát ve víceboji, kde bude útočit na zlatý hattrick.

Martina Sáblíková foto: Reuters

"Neříkám, že by to nebylo krásné, ale konkurence je tu obrovská. Uvidíme při závodě," řekla před pár dny agentuře ČTK. Jsou to velká očekávání. Pokud by třetí titul v řadě skutečně "urvala", stala by se totiž teprve pátou ženou v historii, které by se podobný kousek povedl.

Naposledy takhle suverénně kralovala v 90. letech německá fenoménka Gunda Niemannová, kterou nikdo nedokázal zastavit hned osmkrát. Z toho rovnou pětkrát v řadě.

Může to vyjít, tvrdí kouč Novák
Sáblíková jako by se trochu uzavřela do sebe a nechtěla teď o tom cíli mluvit. Víc než ona na něj možná myslí trenér Petr Novák.

"To se jen tak někomu nepodaří," netají své přání. Forma? "Vypadá slibně. Já věřím, že bude o bednu bojovat a možná se popere taky o první místo," je optimistou.

Program víceboje:

ČESKÉ NADĚJE NA MEDAILE NA MS V RYCHLOBRUSLENÍ

- Martina Sáblíková (loni 1.)
500 m (sobota od 20.20) – její nejslabší trať. 3000 m (sobota od 21.35) – specializuje se na ni.
1500 m (neděle od 20.30) – umí zajet jeden z nejrychlejších časů v Evropě. 5000 m (neděle od 22.30) – jednoznačně
dominantní.

Karolína Erbanová (loni 17.)
500 m (sobota od 20.20) – její specializace. 3000 m (sobota od 21.35) – spíše doplňková trať.
1500 m (neděle od 20.30) – je 30. v tabulkách, může zajet čas kolem 10. místa. 5000 m (neděle od 22.30) – nezaměřuje se na ni.

Sáblíková získala svůj první titul z víceboje v roce 2009 v norském Hamaru. Loni v Heerenveenu zlato obhájila v roli čerstvé dvojnásobné olympijské vítězky z Vancouveru.

Letos v lednu si po pomalém rozjezdu sezony dodala potřebné sebevědomí v Itálii, kde se stala evropskou šampionkou ve víceboji. Sáblíková je znovu ve formě. A rychlobruslařský svět to dobře ví.

Jedna překážka by jí plány přece jen mohla zkřížit. Kromě dobře připravených soupeřek se totiž 23letá Češka utkává se změnou pravidel.

Od začátku ročníku si musí zvykat na pozměněnou techniku kvůli zakázanému vyšlapování dráhy v rovince. Právě toho její dlouhé nohy dříve dost využívaly.

Zpočátku s tím měla celkem problémy. "Dávám si pozor," říká.

V Kanadě je od minulého týdne
Má to být pro Sáblíkovou zároveň spíš poklidná sezona. Po té loňské, kdy vyhrála, co se dalo – tedy olympiádu, mistrovství světa i Světový pohár –, si ji přece zaslouží.

Však kouč Novák během podzimu ujišťoval, že letošní zlato tentokrát není prioritou. "Člověk ale stejně chce pořád vyhrávat, chce porážet soupeřky, takže tlak si už vytváří na sebe sám. Je to vlastně stejné jako jindy," přiznala Sáblíková.

Karolína Erbanová

I proto se s Novákem a Karolínou Erbanovou, jež se zaměřuje na kratší tratě, v Kanadě aklimatizuje už od minulého týdne. Před třemi dny tvrdila: "V noci se ještě chvíli budím, ale jsem v pohodě."

Nakonec na Kanadu má přece ty nejkrásnější vzpomínky.

A navíc – právě na dráze v Calgary vytvořila v roce 2007 světový rekord na desítce. Ovál je tu rychlejší, než kde doposud letos jela.

"Na to se zvyká pěkně. Jenže pak se taky musíte víc odrážet," uvědomuje si Sáblíková.

Čekejte od ní opět výkon na hranici vlastních možností. Sáblíková bojuje o obhajobu nejvšestrannější rychlobruslařky světa. I o další zápis v historii – zápis mezi legendy.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.