Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zlín zdramatizoval sérii se Spartou

Sport

  21:11
ZLÍN/PRAHA - Extraligové play off zatím nezná žádného ze svých semifinalistů. Nejblíže k postupu měli hokejisté Sparty, kteří vedli v sérii se Zlínem 3:0, hráči Hamé však v druhém domácím zápase na ledě jasně kralovali.

Martin Hamrlík (vpravo) a Lukáš Galvas se radují z branky do sítě Sparty. foto: Zdeněk NěmecČTK

Moravský tým rozhodl o vítězství 5:2 v přesilových hrách, ve kterých vstřelil čtyři branky. Další navíc přidal v oslabení a snížil stav série na 1:3.

Domácí kouč Bokroš do dnešního zápasu opět udělal drobné změny v sestavě, poprvé v sérii navíc nastoupila jako první formace elitní trojice s centrem Leškou.

Do první větší příležitosti se tak dostal až v sedmé minutě Kovář, pozorného Dubu ale nepřekonal. Ve 12. minutě už to ale bylo 1:0, když hostující obrana zcela zapomněla na Noska vracejícího se z trestné lavice a ten své sólo rutinérsky zakončil.

V další početní výhodě, kterých bylo v úvodní dvacetiminutovce i díky nepřesným rozhodčím Bolinovi a Jebavému požehnaně, se přesně trefil od modré Galvas. Naopak úřadujícímu mistrovi hra proti oslabenému soupeři moc nešla, svěřenci trenéra Výborného nevyužili ani 45 vteřin dlouhou hru proti bránící trojici.

Další ránu hosté dostali ve 23. minutě, kdy se prosadil při další přesilovce podruhé v utkání Nosek. Laxnost soupeře Medvědi potrestali i ve 36. minutě, kdy obranu překonali dokonce v oslabení. A opět se pod gól podepsal obránce, tentokrát Hamrlík. Lehce zdramatizovat utkání se podařilo v závěru druhého dějství Dragounovi, na obrat ale Sparta neměla dost vůle a odhodlání.

Do poslední dvacetiminutovky se navíc místo odpočívajícího Duby postavil do branky Salfický a hned si musel připsat jeden ostrý zákrok. Krátce na to ale inkasoval a opět při přesilovce domácích, kdy jej překonal Záhorovský. Využití početní výhody se nakonec dočkali i hosté, když Murína poměrně lehce překonal Rob.

Sparta tak bude mít druhou šanci ukončit čtvrtfinálovou sérii v neděli, kdy Hamé přivítá na své ledě.

Slav
Hokejisté Slavie i podruhé využili v play off domácí prostředí a po dnešní výhře nad Českými Budějovicemi 4:3 srovnali stav čtvrtfinálové série na 2:2 na zápasy. Duel rozhodl v 56. minutě v přesilové hře kapitán Pražanů Josef Beránek. Páté klání je na programu v neděli na jihu Čech.

Z prvního gólu se tak radoval Mountfield, když při signalizovaném vyloučení před slávistickou brankou dokázal tísněný Mertl z otočky poslat puk do branky. Vzápětí Hronka, který dostal podruhé za sebou přednost v domácí kleci před Svobodou, prověřil Gřegořek. Slavia ale v 7. minutě smazala ztrátu. Turek vyrazil Drtinovu střelu, Červenka zpracoval puk skákající k
Hüblovi a po snadném blafáku střílel do odkryté branky.

Šestnáct sekund před pauzou Bednářovu ránu od modré čáry tečoval před brankovištěm Žižka a domácí otočili stav. Druhé dějství načal dorážkou Šimánek, na druhé straně mohl pojistit vedení v 23. minutě Jelínek, jenže zamířil jen do českobudějovického gólmana. Za
dvě minuty se Mountfield radoval z vyrovnání, k němuž mu pomohla Drtinova chyba na obranné modré čáře. Nájezd dvou osamocených hráčů na Hronka proměnil po Mertlově přihrávce Sailer.

Do závěrečného dějství vstoupil Růžičkův výběr se snahou rozhodnout a vyrovnat sérii. Dvakrát střílel Doležal, potom nevyužil šanci Bednář, ale v 47. minutě už Turek kapituloval. Drtina zamířil od modré čáry přesně do levého horního rohu a českobudějovický gólman měl navíc zakrytý výhled.

Následoval tlak Jihočechů, z něhož vyplynulo vyrovnání. Hübl nejdříve trefil v 49. minutě tyč a Pražané udrželi vedení i v téměř čtyřminutovém oslabení, z toho devět vteřin ve třech proti pěti. Jenže hned dvě vteřiny po skončení přesilovky se Mountfield dočkal a Kotrla srovnal stav. O osudu zápasu rozhodl necelých pět minut před koncem při Bolfově vyloučení
Beránek, který zaskočil Turka bekhendovým pokusem z mezikruží. Hosté už si nedokázali vynutit prodloužení, přestože hráli na konci tři a půl minuty v přesilovce a dokonce 34 sekund v pěti proti třem.

V závěru sudí přerušili hru a nechali ještě vrátit na poslední dvě vteřiny časomíru. Po posledním vhazovaní se do sebe ještě pustili Beránek s Hudcem a Tomica s Kutlákem.
Autoři: ,