Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zlomila je příliš brzká euforie

Sport

  11:36
PRAHA - Brněnská basketbalová tvrz padla. Po dlouhých třinácti letech, kdy hráčky Gambrinusu Brno kralovaly pod domácími koši a jako bonbonek k tomu v roce 2006 přidaly i triumf v Eurolize, mají české palubovky jiného krále. Je jím "věčně druhý" tým USK Praha.

Smutek brněnských hráček po porážce v pátém finálovém zápase s USK. foto: ČTK

Pohádkový příběh brněnského basketbalu prozatím skončil. Ačkoli měly po prvních dvou finálových duelech k titulu blíž hráčky Brna, neboť vedly 2:0 na zápasy, po úspěšném finiši Pražanek na ně zbylo druhé místo.

A jak se zdá, zklamání se nadšenci v brněnském klubu hned tak nezbaví... "Pocity mám stejné jako včera, předevčírem. Opravdu si myslím, že jsme na vítězství ve finálové sérii měli. Zklamaný jsem pořád," rmoutí se trenér Jan Bobrovský, zkušený bard nejen brněnského ženského basketbalu.

České tituly v řadě

Basketbal - ženy
13 - Gambrinus Brno
(1996-2008)

Basketbal - muži
7 - YMCA Praha (1930-1936)

Fotbal - muži
5 - Sparta Praha
(1987-1991 a 1997-2001)

Hokej - muži
7 - LTC Praha (1942-1949) a Rudá hvězda (ZKL) Brno
(1960-1966)

Házená - muži
7 - Dukla Praha
(1961-1967 a 1982-1988)

Házená - ženy
7 - Sparta (ČKD) Praha
(1958-1964)

Přitom jeho týmu zbýval k titulu pouhý krůček. Před třetím zápasem, který se hrál na brněnské palubovce, už měly zahraniční hráčky zakoupené letenky na cestu domů a ty domácí se těšily na odpočinek před srazem reprezentace. Jenže se stalo nečekané - Pražanky zápas vyhrály a nakonec finálovou sérii převrátily.

"Jsem přesvědčený, že jsme už měli v hlavách, že to skončí 3:0. Příliš brzy jsme podlehli euforii. Vedlo k tomu i naše vítězství nad USK ve finále Českého poháru, které sérii zápasů o titul předcházelo, stejně jako dvě následující vítězství. Pocit, že se nemůže nic stát, tam byl," říká Bobrovský, který před podobnou "jistotou" své hráčky varoval. Ovšem marně.

Dalším důležitým momentem byl vítězný koš Maltsiové z vlastní poloviny hřiště, kterým se řecká posila Pražanek postarala o vyrovnání finálové série na 2:2. "Už jsem se chystal na prodloužení. Tak šťastný koš v tak důležitou chvíli se podaří málokdy," má jasno Bobrovský. "Ale pořád tam byla naděje, vždyť jsme pátý zápas hráli doma. Jenže jsme v něm lehkomyslně promarnili desetibodový náskok," pokyvuje hlavou.

Dosud vždycky platilo, že brněnský klub má nejzkušenější tým, navíc vyšperkovaný zahraničními posilami. "Nemyslím, že bychom teď byli zkušenější. Pokud jde o zkušenosti, byla na tom obě družstva podobně, vždyť zahraniční opory Pražanek za sebou mají spoustu zápasů v Eurolize," argumentuje brněnský kouč.

Posily jsou zatím ve hvězdách
Zatímco tým USK dovedla k titulu hlavně trojice cizinek - Američanky Whalenová a Salesová a Řekyně Maltsiová, Brno doplatilo na odchod dlouholetých opor Večeřové a Veselé do Valencie. Lotyška Jansoneová ani Maďarka Fegyvernekyová je nenahradily, a prvně jmenovaná dokonce předčasně odešla na hostování do Francie. "Večeřovou a Veselou jsme nedokázali nahradit především v obraně," uznává Bobrovský.

Další boj nevzdává, byť přiznává, že na klub doléhá ekonomická situace. "Ta není růžová, určitě se odrazí i u nás. Musíme se zamyslet, jak družstvo ošetřit. Hovořit v tuto chvíli o posilách by však bylo předčasné."