Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zmařené sny, smrt, skandály, doping. Sportovní tragédie roku 2013

Sport

  16:00
PRAHA - I rok 2013 byl plný tragédií, zmařených snů, dopingu a skandálů. Server Lidovky.cz připomíná šest příběhů, které letos nejvíc zasáhly svět českého a zahraničního sportu.

Jihoafrický běžec Oscar Pistorius se zapsal do historie jako první handicapovaný sportovec startující na olympiádě foto: Reuters

ČESKO

Smrt horolezce Hrubého. Vystoupal už na osm osmitisícovek, byl držitelem české ceny fair play, spolu s Markem Holečkem si letos dokázal získat uznání světa, když zvládl prvovýstup alpským stylem na himálajský 7349 metrů vysoký vrchol Talung. Jenže další výprava na Gašerbrum skončila pro předsedu Českého horolezeckého svazu Zdeňka Holečka tragédií. "Šlo o chvilkovou nepozornost. Zdeněk asi uklouznul a zřítil se tisíc metrů dolů, do propasti," vyprávěl zdrcený Holeček.

Český horolezec Zdeněk Hrubý

Šebrleho poslední sezonu zhatila zranění. Ještě jednou chtěl bojovat o medaile a bojovat se světovou spičkou desetiboje. Jenže poslední sezonu olympijského vítěze z Atén (2004) Romana Šebrleho zhatilo zranění paty. Muž, který v roce 2001 překonal jako první hranici 9000 bodů, byl proto nucen ukončit předčasně kariéru. "Celou kariéru jsem měl problémy, ale tyhle už byly v neúnosné míře. Už to opravdu nešlo, věk nezastavíš," vysvětlil Šebrle.

Český desetibojař Roman Šebrle ukončil kariéru

Korupce v českém fotbale. Jako by nestačilo, že čeští fotbalisté nedosáhli na postup na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Renomé a důvěryhodnost českého fotbalu klesala také vinou korupce. Před soud půjde manažer příbramského klubu Roman Rogoz, který byl obžalován z pokusu o podplacení hráče Českých Budějovic. Stále se řeší skandál spojený s tzv. Křetínského kabelou. Sparťanský majitel Daniel Křetínský loni předal předsedovi fotbalové asociace Miroslav Peltovi informace o nekalém způsobu řízení některých zápasů. Policie nedávno podala návrh na obžalobu rozhodčích Tomáše Adámka s Pavlem Býmou a bývalého funkcionáře Martina Svobody. Zdaleka nejhorší je ale sázkařská aféra, který vypukla v říjnu. Disciplinárka ji začala řešit na začátku října, kdy zastavila jedenácti hráčům činnost na základě policejních obvinění. Za ovlivňováním výsledků kvůli sázkám prý stála skupina Slováků, která údajně manipulovala také duely slovenské ligy.

ZAHRANIČÍ
Pistorius byl obžalován z vraždy. Byl inspirací pro handicapované atlety po celé planetě. Vždyť i s dvěma protézami dokázal porážet zdravé běžce. Proto byl svět v šoku, když se letos v únoru objevila zpráva, že Oscar Pistorius po hádce zastřelil přítelkyni. Šestadvacetiletý paralympik z JAR byl obžalován z vraždy a hrozí mu i doživotní trest.

Handicapovaný běžec Oscar Pistorius u soudu

Doping jamajských atletů. Pověst jamajské atletiky utrpěla obrovský zásah. Pozitivní dopingové testy byly objeveny u osmi sportovců z této země. Zakázané látky měl v těle i bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů Asafa Powell, stříbrná olympijská medailistka ze štafety na 4x100 m Sherone Simpsonová a trojnásobná olympijská vítězka Veronica Campbellová-Brownová. Powell se Simpsonovou budou o dopingu vypovídat začátkem roku 2014 a oběma hrozí dvouletý zákaz činnosti. Kompletní vedení dvanáctičlenné jamajské antidopingové komise rezignovalo kvůli obvinění z nedůsledného kontrolování svých sportovců.

Jamajský sprinter Asafa Powell

Atentát na bostonském maratonu. Při maratonu v americkém Bostonu došlo poblíž cílové pásky k dvěma explozím. Bomby vyrobené z tlakových hrnců byly naplněné hřebíky a kuličkami z ložisek. Zemřeli tři lidé a přes 170 jich bylo zraněno. Útoky spáchali bratři Džochar a Tamerlan Carnajevovi, legální čečenští přistěhovalci ze severního Kavkazu, kteří v USA žili již několik let před útoky. "Proběhl jsem cílem, vyzvedl si pamětní medaili, fólii kvůli chladu svoji igelitku s věcmi, když se ozvaly hluboké zvuky dvojité detonace," popisoval událost Stanislav Fröhlich, sedmapadesátiletý český vytrvalec.

Zranění na ulicích Bostonu.