Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zmatky před olympiádou. Česko může mít 9 lyžařů, Rakousko "jen" 15

Sport

  17:05
PRAHA - Velká nervozita teď panuje na sjezdovkách v otázce nominace na vrchol této zimy, na olympijské hry v Soči. Čeští alpští lyžaři mají aktuálně podle kritérií vyjeto sedm míst. "Ale mohlo by jich být o dvě víc," odhaduje Tomáš Bank. Šéftrenér mužského týmu je v klidu, takové počty odrážejí reálné české možnosti, zato u lyžařských velmocí zatím převládá zmatek.

Český lyžař Ondřej Bank foto: ČTK

Pro alpské lyžaře je v Soči k dispozici 320 míst a třeba sjezdařská velmoc Rakousko má v tuto chvíli jistých "jen" patnáct startovních čísel. Přestože byli v minulosti zvyklí na dvaadvacet pozic. Kanaďané mají deset míst, Slováci taky. "Je v tom velký čurbes," říká Bank. "Lyžařská federace FIS to řeší, Rakušáci to řeší a jsou z toho úplně hotoví. Dodnes se neví, co s tím."

Při zasedání FIS v Curychu se Bank dotazoval na reálný stav, od dvou zástupců federace, kteří paradoxně pracují v jedné kanceláři, však uslyšel dva různé výklady nominací. "Systém zaskočil celý svět, protože v něm musí závodník odjet určitý počet závodů, což ti zranění nemůžou naplnit. Bode Miller či Lindsey Vonnová by tak neměli šanci jet na olympiádě třeba obřák a slalom," tvrdí Bank.

Jiná pravidla pro zraněné

A stejný případ je Ondřej Bank, dlouhodobě nejlepší český sjezdař, který byl v uplynulé sezoně dvakrát zraněný. V technických disciplínách by musel v nominačním období sjet minimálně pět závodů, aby se spočítal průměr, a po třech v rychlostních disciplínách a v superkombinaci.

"Ale poslední verze, co jsem slyšel, je, že zranění závodníci budou mít jiná pravidla, než zdraví," uklidňuje trenér Bank. "Ondra tak má výhodu, že byl zraněný a že je prakticky nominovaný.

Do zmatku v nominačních kvótách aktuálně zasahuje jižní polokoule a výrazně jejich podobu deformuje. Kritéria určují, že se počítá průměr pěti nejlepších závodů a spousta Evropanů jich tolik ještě nemá sjetých, vždyť až v sobotu se otevře sezona Světového poháru. "V listopadu a prosinci se pořadí kompletně promíchá," tuší trenér Bank.

Mezi už kvalifikovanými na olympiádu nechybějí bronzová slalomářka z Vancouveru 2010 Šárka Strachová, Ondřej Bank a Kryštof Krýzl, olympijskou vstupenku si vyjel i Martin Vráblík, Filip Trejbal, Klára Křížová a Kateřina Pauláthová. Doplnit tým do konce ledna, kdy končí kvalifikační období, můžou třeba Martina Dubovská, Ondřej Berndt a Adam Zika.

"Říkáme to každý rok - doufáme, že budeme zdraví," upozorňuje Bank. "Když závodníci budou, tak by olympiáda mohla být dobrá."

Autor: