Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Znám plavce, kteří neprošli kontrolou omylem. Tím pádem dopují i Australané, obrací trenér Sun Janga

Sport

  13:15
Kwangdžu - Australský kouč kontroverzního plavce Sun Janga Denis Cotterell hájí svého svěřence. Soupeře, kteří proti Číňanovi protestovali na stupních vítězů, označil za pokrytce. Mezinárodní federace FINA ve snaze o zabránění dalším incidentům doplnila do svých regulí další ustanovení o zákazu nevhodného chování vůči jiným plavcům v celém průběhu soutěže, což kritizoval britský prsařský světový rekordman Adam Peaty. Zdůraznil, že to plavcům nezabrání ve svobodném projevu.

Duncan Scott stojí mimo stupně vítězů foto: Reuters

Trojnásobný olympijský šampion Sun Jang v Koreji rozšířil svou sbírku světových titulů o zlata na 400 a 200 metrů kraul. Při obou medailových ceremoniálech ho jeden ze soupeřů ignoroval, nepodal mu ruku a při fotografování stál opodál. Nejdříve to byl Australan Mack Horton a po něm Brit Duncan Scott, na kterého se rozladěný Sun Jang slovně obořil.

Důvodem kritiky jsou Sun Číňanovy problémy s dopingem. Loni údajně kvůli nevhodnému chování komisařů rozmlátil bezprostředně po kontrole vzorky své krve kladivem. Od světové federace FINA dostal jen napomenutí, ale Světová antidopingová agentura WADA se proti tomu odvolala a v září bude Sun Jangův případ projednávat CAS.

Australan Cotterell, který se Sun Jangem s přestávkami spolupracuje 11 let, považuje označení svého svěřence dopingovým podvodníkem za urážku. „Jaká je definice dopujícího podvodníka? Je to někdo, kdo neprošel testem? To bychom takové podvodníky měli i v australském týmu. Měl jsem v týmu lidi, kteří neprošli kontrolou nedopatřením a bez vlastního zavinění. Nikdy bych je nenazval podvodníkem. To mi připadá pokrytecké,“ uvedl v rozhovoru pro australská média.

Duncan Scott tojí mimo stupně vítězů

Sun Jang si v roce 2014 odpykal tříměsíční trest. Hájil se, že zakázanou látku obsahoval lék na srdce. Když loni rozmlátil odebrané vzorky kladivem, tvrdil, že komisaři neměli příslušné oprávnění. „Po stovkách a stovkách kontrol znáte protokol. Oni ho nedodrželi a jsou na to důkazy. Když to neprobíhá správně, tak byste dali krev neznámým lidem, kteří nemají pověření?“ komentoval to kouč.

Horton i Duncan dostali za své protesty při ceremoniálech napomenutí od světové federace FINA, ale mají podporu většiny plaveckých kolegů. A podle hvězdného britského prsaře Peatyho se plavci hodlají dál vyjadřovat, ať už FINA doplňuje do svých regulí cokoliv. „Sportovci mají svobodu projevu, a když zjistíme, že něco je špatně a že se podvádí, tak proč bychom neměli být slyšet?“ prohlásil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!