Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Znechucený Kořan: Napadli mého syna

Sport

  17:00
PRAHA - Třiapadesát sportovních svazů hlasovalo pro odvolání generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka. Ale větší část sportu je na naší straně, tvrdí Pavel Kořan, předseda ČSTV. Ten musel v posledních dnech odrážet útoky nejen na svou osobu, ale také na rodinné příslušníky. Podle Kořana byl napaden jeho syn se svou přítelkyní. "Nechci to ale dále komentovat," řekl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák a předseda ČSTV Pavel Kořan na jednání senátního podvýboru foto: ČTK

LN Český svaz tělesné výchovy je totálně polarizovaný. Co s tím?
Není to radostný závěr. Nicméně podstatné věci spojené s činností ČSTV schváleny byly: zprávy o hospodaření, o rozpočtu atd. Je ale pravda, že nebylo naplněno usnesení o změně stanov, včetně změny názvu, nebo zpráva o Sazce.

LN Ale ta válka je zřetelná, ne?
Není rozložený celý sport. Všechny zprávy, které byly přijaty, byly schváleny drtivou většinou v komoře tělovýchovných jednot a nikoliv tak drtivou většinou odmítnuty v komoře svazů. A navíc svazy typu fotbalového, hokejového nebo lyžařského, tedy ty největší, hlasovaly s tělovýchovnými jednotami. Na druhé straně názorová polarizace u některých předsedů menších svazů, kteří strhávají na svoji stranu i ty další menší svazy, je. Neumí docenit práci tělovýchovných jednot.

Martin Ulčák, Marek Dospiva, Aleš Hušák a Pavel Kořán

LN Čím to je?
Je to vyústění toho, co způsobil svým rozhodnutím na základě špatné rady svého poradce (Iva Kaderky - pozn. red.) ministr financí Miroslav Kalousek s ministrem školství Josefem Dobešem. Ti rozhodli, že zavřou důležitý kohoutek financování komory tělovýchovných jednot, který přinášel přes 110 milionů korun. Tím ohrozili činnost jednot a vyhrotili situaci.

LN Ale i na straně "rebelů" jsou velké svazy, jako basketbal, tenis nebo atletika. Jaká je podle vás jejich motivace?
Nemyslím si, že je to rebelství proti současnému vedení ČSTV. Nepadl sebemenší návrh na jeho odvolání (v neděli iniciativa Sport 2011 vyzvala vedení ČSTV k odstoupení -pozn. red.). Proti Aleši Hušákovi je to kampaň, do které jsem bohužel také zapojen. Je tu případ oběšenců, rozházených stokorun a podobně. Bohužel to mělo dopad i na moji rodinu. Jsem z toho znechucen.

LN Jak se boj dotýká vaší rodiny?
Byl napaden můj syn, když s přítelkyní odcházel z večeře. Ale dál to nechci komentovat.

LN Řeší tento případ policie?
Ne, nedal jsem to k policii, protože nechci dál tyhle věci eskalovat.

Předseda ČSTV Pavel Kořan

LN Dobře. Vraťme se ke svazům. Jaká je tedy jejich motivace?
Mám signály, že to není názor všech členů těchto svazů. Jsem ale přesvědčen, že je tam společný jmenovatel - a tím je majetek ČSTV. Protože už dlouho registruji tlaky na jeho prodej. Skutečnost, která je největšími rebely na straně ČSTV navrhována, je právě zrušení komory tělovýchovných jednot, což by znamenalo prodej našeho majetku.

LN Myslíte, že tyhle svazy jsou dohodnuty se zájemci o koupi?
Nemyslím si, že jsou přímo dohodnuti, ale tato filozofie v tom hraje výraznou roli. I já jsem dostal minulý týden nabídku od představitele Lighthouse Group k jednání o prodeji majetku od Strahova přes Podolí. Jsou tu navíc dvě nabídky na Špindl a jedna na Pec pod Sněžkou. To nejsou náhodné situace.

LN Jak hlasoval sám Hušák v otázce svého odvolání a proč byl vůbec delegátem na jednání?
Jezdí na ni volení zástupci a my tuto volbu neovlivňujeme. Aleš Hušák zastupoval ústeckou sportovní organizaci. Jestliže se tento orgán rozhodl, že dá mandát jemu, musíme to respektovat. A jak hlasoval? Asi se zdržel (smích), protože hlasů proti jeho odvolání bylo tolik, že neměl potřebu dělat gesto, že bude proti odvolání sebe sama.

Pavel Kořan.

LN Nezapochyboval jste i vy někdy o Aleši Hušákovi?
Samozřejmě si nejsem stoprocentně jistý, že všechny kroky jsou úplně čisté. Nevěštím z křišťálové koule a nejsem člověk, který by uměl prozřít. Na druhé straně jsem přesvědčen, že postupujeme správně a všechno je důsledkem velkého mocenského boje.

LN Proč řekl Hušák, aby všichni sledovali, kdo jak hlasuje? Nedotkne se to jejich příjmů z ČSTV?
Nemůžu vyloučit ani potvrdit, že to řekl. Ale rozhodně se nestane, že kdo hlasoval proti němu, dostane méně peněz z rozpočtu než ostatní. Na jiných poradách sice zazněl názor, abychom výnos, který máme z postoupení pohledávky za Sazku, rozdělovali podle toho, jak se kdo chová. To jsme ale odmítli.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!