Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zóny pro demonstrace zatím nevyužili

Sport

  12:54
PEKING - Zóny pro demonstrace vyhrazené ve třech pekingských parcích od jejich zřízení 23. července zatím nikdo nevyužil. Informovala o tom agentura DPA. Podle mezinárodních organizací pro ochranu lidských práv úřady v čínské metropoli pouze zneužívají povinné předběžné ohlašování protestů k zatýkání politických aktivistů.

Vojáci stojí před národním stadionem v Pekingu, kde zahájí olympijské hry. foto: OMAR TORRES AFP

Pekingská policie podle svého vyjádření několik žádostí o povolení uspořádat demonstraci ve vyhrazené zóně dostala a nyní je prošetřuje. Aby mohla být demonstrace povolena, musí žádost splňovat všechny náležitosti: musí být podána v písemné formě v čínštině pět dní předem, musí obsahovat hodinu demonstrace a její účel, počet očekávaných účastníků a seznam sloganů na transparentech. Zároveň nesmí "ohrožovat státní bezpečnost" a "podrývat státní zřízení".

"Při schvalování žádostí (o povolení demonstrace) jednoznačně nejde o to dát lidem větší svobodu vyjádření, ale usnadnit policii potlačování této svobody," prohlásila Anne Richardsonová z organizace Human Rights Watch (HRW).

HRW také uvádí několik případů, kdy pekingské úřady zasáhly proti lidem, kteří chtěli uspořádat protest. Ve středu byl údajně zadržen aktivista Ťi S'-cun, který chtěl demonstrovat proti korupci státních úředníků, proti zneužívání moci a za větší politickou angažovanost Číňanů. Policie ho prý odvezla na neznámé místo a zabránila mu v kontaktu s rodinou.

Obyvatelka čínské metropole Čang Wej, která chtěla protestovat proti stržení svého domu v rámci olympijské přestavby Pekingu, byla podle HRW po nahlášení plánované demonstrace zatčena a na dobu konání her umístěna do převýchovného tábora. Podle úřadů se tím, že upozorňovala zahraniční novináře na svůj případ, dopustila narušování veřejného pořádku.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang obvinění z pronásledování politických aktivistů odmítl. "Čína je právní stát, stejně jako jiné země," prohlásil Čchin. Čínská vláda už před zahájením her varovala, že bude přísně trestat jakékoli porušení svých zákonů.

V Pekingu zatím demonstrovali převážně cizinci, kteří chtěli využít olympiádu k upoutání pozornosti k čínské politice v Tibetu. Protesty se uskutečnily bez povolení a mimo vyhrazené zóny. Většiny demonstrací se zatím účastnilo méně než pět lidí a zahraniční účastníci byli ze země vyhoštěni. Olympijské hry se v Pekingu konají od 8. do 24. srpna.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.