Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bývalý český šachista potrestaný za podvod na záchodě hrál na turnaji pod novým jménem. Soupeři ho vyobcovali

Sport

  10:27
PRAHA - Neuvěřitelnou novou epizodu získal o tomto víkendu případ šachového velmistra Igorse Rausise, který byl loni přichycen při podvádění na toaletě. Tuto sobotu se pokusil pod změněnou identitou odehrát malý turnaj v Lotyšsku.

Igors Rausis alias Isa Kasimi na snímku z turnaje z prvního kola, kdy neměl roušku. foto: I. Leitis / Valka.lv

Do turnaje na památku Vsevolodse Dudzinskise se velmistr Rausis registroval pod cizím jménem a později zamaskován rouškou, což ale není v dnešní době nic výjimečného. Do turnaje se přihlásil pod novou identitou na jméno Isa Kasimi (ověřený doklad totožnosti má redakce k dispozici) a s tím, že nemá žádný rating. Měl však smůlu, že mezi účastníky turnaje byl jiný lotyšský velmistr, který ho poznal.

Igors Rausis přichyen při podvádění.
Šachista Igor Rausis.

„V malém městečku Valka, kde jsem se narodil, byl uspořádán memoriál Vsevolodse Dudzinskise, mého prvního šachového trenéra. Turnaj bohužel začal nepříjemným incidentem. V průběhu třetího kola jsem si všimnul, že v turnaji inkognito hraje notoricky známý Igors Rausis, kterému FIDE zakázala účast v turnajích na dobu šesti let. Měl na sobě roušku a hrál na nižších stolech pod jménem Isa Kassimi, proto jsem si ho nevšiml dříve,“ napsal v sobotu večer na svém facebookovém profilu Arturs Neikšans.

Lotyšský velmistr Rausise konfrontoval a ten se prokázal dokladem na jméno Kasimi. K Neikšansovi se přidalo několik dalších účastníků turnaje a jeho nalosovaný soupeř pro třetí kolo Ivars Babris oznámil rozhodčímu, že s tímto podvodníkem odmítá hrát. Rausis podlehl tlaku okolí a turnajový sál opustil.

Měl jsem zdravotní problémy, hájí se bývalý český šachista. Podváděním na záchodě vyvolal mezinárodní skandál

Lotyšský velmistr Igors Rausis, tehdy hrající pod českou vlajkou a dříve i pod bangladéšskou, v minulém desetiletí udivoval, jak se přes šachově důchodový věk neustále ratingově zvedá, a to až k padesátému místu světového žebříčku. Opakovaně byl mnohými jinými velmistry podezírán z podvodů, z přijímaní počítačové nápovědy, ale nikdy nebyl chycen při činu. Klec spadla až v loni v létě, kdy ho nafilmovali, že během partie analyzuje na toaletě svoji partii na mobilním telefonu.

Igors Rausis alias Isa Kasimi pro Chess.com

„Než jsem šel na tento turnaj, kontroloval jsem na Lotyšské šachové federaci, zda je turnaj hodnocen a pod hlavičkou FIDE. Bylo mi řečeno, že nikoliv. Ano, hrál jsem pod novým jménem, také jsem měl roušku, ale ne celý turnaj. A jsem natolik známou postavou v Lotyšsku, že mě mohl kdokoliv poznat už v prvním kole. Už jsem hrál na dvou turnajích dříve a problém nebyl. Důvod, proč jsem si změnil jméno, je ten, že jsem už nechtěl být spojován se svojí minulostí a tou šílenou fotkou z toalety.“

Při jednání před etickou komisí FIDE se přiznal k celkem čtyřem podvodům a byl potrestán zákazem hraní v oficiálních turnajích, které se započítávají na ratingovou listinu FIDE na dobu šesti let.

Paradoxní na tom posledním případu je, že sobotní memoriál Vsevolodse Dudzinskise nebyl ratingovaným turnajem, což následně pro Chess.com potvrdil také generální ředitel Emil Sutovskij, takže se na něj šestiletý distanc FIDE nevztahoval a Igors Rausis ho klidně mohl hrát pod svým jménem.

Tedy pokud by jej pořadatelé do turnaje připustili. Právě toho se Rausis, který sám v neděli kontaktoval naši redakci, že se chce k případu vyjádřit, zřejmě obával, a tak se rozhodl přijít se změněnou identitou.

„Přál bych si, abych mohl, každopádně si na sebe musím dávat pozor. Od prosince mám zakázanou v této působnosti jakoukoliv šachovou aktivitu. Moje budoucnost v této profesi je velmi nejistá, musím si počkat pár dalších měsíců, jak se situace vyvine,“ řekl přitom před měsícem ve velkém rozhovoru pro LN a Lidovky.cz.

V něm také přiznal zdravotní problémy a i finanční. Ty jej tak dle všeho dohnaly k podobnému zoufalému kroku. Mimochodem, dotace turnaje byla 1000 dolarů...