130 let
Filip Salač ve VC v Brně

Filip Salač ve VC v Brně | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Zpackaná kvalifikace na Velkou cenu Británie. Salač, Kornfeil i Abraham ve třetí desítce

Sport
  •   18:09
Silverstone - Českým motocyklovým jezdcům se vůbec nevydařila kvalifikace na Velkou cenu Británie. Filip Salač a Jakub Kornfeil v nejslabší třídě Moto3 i Karel Abraham v MotoGP skončili svými časy ve třetí desítce a budou v neděli na roštu až v závěru startovního pole.

Sedmnáctiletý Salač, jenž v pátek podepsal smlouvu s novým týmem na příští sezonu, zajel v kvalifikaci 24. čas a odstartuje z osmé řady. Jeho stájový kolega Kornfeil byl ještě o dalších pět míst za ním a bude na roštu v předposlední desáté řadě.

Tréninky a následná kvalifikace nevyšly ani Abrahamovi, který skončil několikrát na zemi a byl v královské třídě MotoGP poslední dvaadvacátý. Zkušený český závodník zajel v kvalifikaci o více než tři sekundy horší čas než předposlední Španěl Jorge Lorenzo, jenž se vrací do mistrovství světa po čtyřech vynechaných Grand Prix kvůli zlomeným obratlům. Na startu bude Abraham osamocen v osmé řadě.

Pole position získal nejrychlejším posledním kolem suverénní lídr šampionátu Marc Márquez ze Španělska, jenž o 428 tisícin sekundy porazil italského veterána Valentina Rossiho. První řadu zkompletoval Australan Jack Miller.

Autor: ČTK