Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sen o českém postupu se vzdaluje. Baseballisté prohráli s Koreou 3:7

Porada českých baseballistů při utkání s Koreou na turnaji World Baseball Classic. foto: AP

Třetí zápas českých baseballistů na turnaji World Baseball Classic v Tokiu dopadl podle prvotního očekávání. S korejskými soupeři padli 3:7, čímž se vzdálili snu o postupu do čtvrtfinále, kam se probojují dva nejlepší týmy ze skupiny. Utkání prohráli svěřenci trenéra Pavla Chadima už v první směně, kdy dovolili Korejcům hned pět doběhů.
  8:11aktualizováno  8:41

Duel odstartoval nepřesně nadhazovač Lukáš Ercoli, který v první směně povolil pět odpalů a soupeřům daroval dvě mety zdarma. Chybovala i obrana, čehož Korejci využili a suverénně si doběhli pro pět bodů, čímž dali utkání celkem jednoznačný směr. Ve druhé směně navíc dominantní výkon podpořili homerunem a Češi rázem prohrávali už 0:6.

Do hry přišel další levoruký nadhazovač Jeff Barto, který útok Korejců umlčel. Až v sedmé směně mu odpálil homerun Kim Ha-song, který poslal míč za bariéru podobně jako ve druhé směně.

Český útok byl dlouho bezzubý. Hráči nezaznamenali čtyři směny žádný odpal, nedostali se ani na metu a sbírali jeden strikeout za druhým. Osmkrát je sám vyautoval nadhazovač Pak Se-wung.

Ofenzivní smůlu prolomili až v páté směně, kdy poslal dvoumetový odpal do levého pole Martin Červenka. Důvod k radosti ze dvou bodů měli čeští fanoušci v Tokyo Domu v sedmé směně, po odpalu Matěje Menšíka doběhli na domácí metu Eric Sogard a Marek Chlup. Třetí bod přidal v osmém dějství, ve kterém hráči obsadili všechny mety, po tzv. divokém nadhozu Marek Krejčířík.

„Jsem na kluky hrdý, bojovali až do konce. Snažili se a věřili, ukázalo se, že jsme opravdu dobrý a silný tým, Korejci na nás museli vytáhnout šest nadhazovačů,“ chválil kouč Chadim.

V deváté směně už jeho svěřenci nedokázali skóre navýšit a po prohře 3:7 se musí sousředit na své poslední utkání ve skupině.

V něm budou v pondělí ve 4 hodiny českého času čelit Australanům. Za jistých okolností můžou čeští reprezentanti stále ještě postoupit do čtvrtfinále.

Aktuálně se totiž dělí o třetí místo s korejskými soupeři, zaostávají za stoprocentními Japonci a Australany. Domácímu týmu v sobotním utkání Češi dvě směny hrdinně vzdorovali, na začátku dokonce vedli. Podle očekávání nakonec prohráli, Japoncům podlehli 2:10.

Na turnaji World Baseball Classic v Tokiu podporují baseballisty i čeští fanoušci.

Při páteční premiéře zdolal národní tým po strhujícím obratu v závěrečné směně Čínu 8:5, díky čemuž si s velkou pravděpodobností zajistil účast mezi světovou špičkou i v roce 2026.

„Stačilo málo a mohli jsme i s Korejci hrát vyrovnaně. Je třeba si uvědomit, že ještě před Vánoci byli třetím týmem světových tabulek,“ upozornil Chadim.

Soupeř z Jižní Korey je ve světovém žebříčku aktuálně čtvrtý a na WBC dokázal vybojovat už dvě medaile, v roce 2006 bronzovou a o tři roky později dokonce ještě o stupínek cennější. Na posledním turnaji ovšem Korejci ani nepostoupili ze skupiny, letos v prvním utkání překvapivě prohráli s Austrálií těsně 7:8, ve druhém padli s Japonskem jasně 4:13.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!