130 let
Rakouský tenista David Köllerer

Rakouský tenista David Köllerer | foto: Robbie MendelsonReprofoto

Zranění? Nadal jen maskoval doping, viní hvězdu rakouský tenista

Roland Garros
  •   12:02
PRAHA - Známý provokatér David Köllerer znovu udeřil. Přestože je v trestu za sázky a machinace se zápasy, obvinil bývalý 55. tenista světa španělské hráče Rafaela Nadala a Davida Ferrera z dopingu.

"Nikdo nevěří, že nic nebere," slova, která Köllerer vyřkl v rozhovoru pro rakouský magazín Sportwoche měli jasného adresáta - suveréna letošní sezony Rafaela Nadala. "Sedm měsíců je mimo, pak se v únoru vrátí a vyhraje deset z třinácti turnajů. To je zkrátka nemožné. Nemožné!"  Důkaz pro slova velkohubého Rakušana? Žádný. Ale copak na něm záleží hráči, jenž byl před dvěma lety potrestán vedením ATP doživotním trestem kvůli machinacím se zápasy?

"Ve skutečnosti se v tenisovém prostředí rozšiřuje názor, že jeho pauza byla vlastně neoficiálním trestem za doping," říká dále Köllerer. U Davida Ferrera poukázal na jeho zlozvyk - kouření. "Jednou jsem s ním hrál, deset minut před zápasem ještě kouřil. Přitom ve třetím setu běhal jakoby nic, zatím co já běhal s vyplazeným jazykem," vzpomněl Köllerer na zápas v Umagu. Důvod skvělé kondice obou Španělů vidí Köllerer jasně...  Nadal, ač jeho muskulaturní postava a fyzická kondice dlouhodobě budí diskuse, nikdy žádný dopingový prohřešek na kontě neměl.

Nadal patří k zastáncům většího počtu dopingových kontrol v tenise

Rodák z Mallorky patří dokonce k zastáncům většího počtu dopingových kontrol v tenise.  "Nikdy v životě jsem žádné zakázané prostředky nebral a nebudu! Jsem dost uvědomělý na to, abych nepodváděl," říká. Jeho jméno však údajně figurovalo na seznamu sportovců, kteří spolupracovali s lékařem Eufemianem Fuentesem. Španělský lékař byl jako hlavní postava v tzv. Operación Puerto z roku 2006 podezřelý z toho, že sportovcům - zejména cyklistům - pomáhal k dopingu.

Nadal po vyhraném setu

Se stejnou teorií jako Köllerer přitom už v lednu letošního roku vyrukoval Christophe Rochus. "Každý přemýšlí nad tou samou otázkou: Jak můžete být tak silní na Roland Garros a o měsíc později neschopný hrát ve Wimbledonu? Vypadá to podezřele," řekl bývalý 38. tenista světa v rozhovoru pro La Libre v narážce na loňské problémy španělského bijce. Slova Köllerera, tenisového enfant terrible, ho stěží rozhodí. I když 30tiletý tenista byl mimořádně tvrdý. Nepřímo zaútočil i na vedení ATP. "Představte si, co by se stalo, kdyby byl jeho dopingový test pozitivní. Co by to pro tenis znamenalo...."

Autor: