Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zrodil se klub. Před 150 lety

Sport

  18:09
LONDÝN/PRAHA - Fotbalový pravěk skončil v polovině 19. století. Ve středu uplynulo přesně 150 let od okamžiku, kdy se hráči kriketu William Prest a Nathaniel Creswick rozhodli, že si najdou sportovní náplň pro chladnější část roku. Volba padla na fotbal. Poprvé však v organizované formě mimo univerzitní půdu. Klub FC Sheffield byl na světě.

Tihle to začali. Píše se rok 1857 spolek hráčů kriketu se právě změnil v FC Sheffield, první fotbalový klub na světě. foto: archiv LN

A existuje do dneška. Stále na amatérské úrovni. I když se nikdy neradoval z vítězství v žádné významné soutěži, drží si v historii nejpopulárnější hry důležité postavení. To mu přiznal i šéf FIFA Sepp Blatter. Při oslavách sta let od vzniku Mezinárodní fotbalové federace v roce 2004 ocenil pouze Sheffield a Real Madrid řádem Za zásluhy.

Také tento týden dorazil Blatter osobně pogratulovat. Zúčastnil se slavnostní večeře, kterou klub kvůli kulatému jubileu uspořádal. Oslavám ale ještě není konec. Na stadion Bright Finance s kapacitou 1200 diváků dorazí na začátku listopadu k přátelskému zápasu Inter Milán.

Posledního vítěze italské ligy prý ředitel FC Sheffield Richard Tims k cestě do Anglie nemusel dlouho přemlouvat. „Zástupci Interu nám vzkázali, že se cítí velmi poctěni. Utkání s nejstarším klubem na světě pro ně znamená prestižní záležitost,“ pochlubil se.

První pravidla jsou svatý grál
U mimořádné události nebude chybět zvučná fotbalová celebrita - do Sheffieldu přicestuje na návštěvu Pelé. Přítomnost legendárního Brazilce pokládá Tims za vrchol oslav. „Bude to výjimečný okamžik. Nejlepší fotbalista všech dob se setká s nejstarším klubem.“

O přínosu Sheffieldu pro vývoj fotbalu se nejčastěji hovoří v souvislosti se snahou jeho zakladatelů, kteří poprvé zformulovali a zapsali pravidla. Jejich základy pak přejalo rychle se rozvíjející fotbalové hnutí. „Uchraňujeme dvě památky nevyčíslitelné hodnoty,“ pochlubil se BBC Tims. Jde o ručně psaná pravidla fotbalu z roku 1857 a jejich o dva roky mladší tištěnou verzi. „Pro fotbal to znamená něco jako svatý grál. Je to první záznam pravidel, která se postupně rozšířila do světa,“ vysvětlil ředitel klubu.

Rané „fotbalové zákony“ skrývaly i úsměvná ustanovení. Hráči se podle nich neodlišovali dresy, ale rozdílnou barvou čepic. Obsahovaly už i prvky, které stále zůstávají v platnosti. Sheffield zavedl pevná břevna v brankové konstrukci, nebo rohové a přímé kopy. Až do začátku profesionální éry zůstal spolu s Londýnem hlavním centrem určujícím v Anglii fotbalové trendy.

Před jedním ze vzájemných utkání Sheffieldu s týmem hlavního města se jeho účastníci dohodli, že bude trvat 90 minut. Stvrdili také rozměry a váhu míče. „Londýňané byli šokováni, když si proti nim Sheffield začal pomáhat hlavičkami,“ zmínil britský novinář Dale Johnson další převratný vynález. Dnes vám to možná připadá jako samozřejmost. Tehdy to byla skutečná revoluce.
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...