130 let
Už v neděli večer byl zaplavený veslařský klub Blesk v pražském Podolí.

Už v neděli večer byl zaplavený veslařský klub Blesk v pražském Podolí. | foto: www.facebook.com/veslariapovodne2013

Zrušené Primátorky? Horší bude bahno v loděnicích, úpí veslaři

Sport
  •   16:05
PRAHA - Jubilejní veslařské Primátorky odnesla podruhé v historii velká voda, mnohem větší kalvárii než v roce 2006, kdy si odklad na zářijový termín vynutil příliš silný proud Vltavy, však nyní přináší povodeň pro veslařské loděnice. Drtivá většina těch pražských je totiž z menší či větší části zaplavená.

"Očekáváme, že voda opadne za tři nebo čtyři dny," odhaduje Josef Blecha, předseda Českého veslařského klubu Praha, který měl letos Primátorky pořádat. Mnohem větší patálií však prý bude spoušť, kterou voda v loděnicích zanechá. "Pronikla už také k nám a jsem z toho smutný, protože až opadne, zůstane tam spousta bahna. V roce 2002 jsme na odklízení a různých opravách pracovali půl roku," pokyvuje hlavou při vzpomínce na srpnové záplavy před jedenácti lety.

Podobně postižená je loděnice Blesku, která je na Veslařském ostrově v Podolí v sousedství ČVK. "Teď už nic nevymyslíme, ostrov je policejně uzavřený a můžeme se jen modlit, aby voda dál nestoupala. Bohužel pořád mírně stoupá," dělá si starosti Dušan Macháček, bývalý úspěšný reprezentant, místopředseda svazu veslování a jeden z tahounů Blesku.

Do suterénu loděnice Blesku pronikla voda už v neděli odpoledne. "Tam je veslařský bazén, který už je zaplavený a plný špíny, stejně jako posilovna, dílny, sklady a kotelna. Z bazénu jsme zachránili alespoň měřící elektroniku, z posilovny veslaři vynesli do zvýšeného přízemí trenažéry a další věci. Nikdo z nás z toho nemá dobrý pocit když v televizi vidí, jak jsou Berounka se Sázavou extrémně rozlité. Blížíme se roku 2002," říká s pohledem na stoupající hladinu. Ta již zakryla příjezdovou komunikaci i plochy kolem loděnice. "Odklízení a opravy budou trvat několik měsíců," odhaduje.

Naproti Veslařského ostrova je Císařská louka, kde sídlí veslaři v čele s Ondřejem Synkem a rychlostní kanoisté Dukly. "Zatím je to na hraně, do loděnice voda ještě nepronikla," líčil v pondělí po poledni Filip Koudela, šéftrenér veslařů Dukly. Veslaři i kanoisté se však v neděli snažili škodám předejít. "Bez výzvy se tady všichni sešli a vynesli plavidla na parkoviště u Císařské louky. Nejsou ale z nejlevnějších, musíme je hlídat. Že se Primátorky nepojedou v tradičním termínu, to jsme věděli už v neděli. Horší to bude s bahnem. V roce 2002 ho veslaři vyváželi na kolečku tři dny, uvidíme, jak to dopadne teď," přemítal.

Slávisté hlídají lodě

Ještě blíže k centru města, pod Jiráskovým mostem, je loděnice Slavie, kde se připravuje také olympijská vítězka Mirka Knapková. "Zaplavená už je příjezdová komunikace, posilovna, šatny, stejně jako loděnice. Do klubových místností se ještě voda nedostala, chybí jí pět centimetrů, ale hladina stoupá," hlásí místopředseda klubu Jiří Svoboda.

Také slávisté hned v neděli předešli hrozící se katastrofě v podobě zničení drahých plavidel. "Některé lodě jsme ještě v neděli odvezl na vleku ke mně na zahradu, zbytek veslaři vynesli na Jiráskův most, ale musí je ve dne v noci hlídat. V roce 2002 nás totiž velká voda zaskočila a osmdesát procent lodí poničila, nechtěli jsme, aby se to opakovalo. Nejhorší ale bude odklízení bahna, před jedenácti lety jsme to dělali týden," chmuří se.

Autor: Jiří Jakoubek