Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zuřící Roddick musel dohrát utkání ve tmě proti Monfielsovi, prohrál

Sport

  21:50aktualizováno  2. června 10:32
PAŘÍŽ - Kontroverzní závěr měl za sebou pondělní, devátý den na French Open. Poslední utkání programu na kurtu Suzanne Lenglenové mezi Andy Roddickem a Gaelem Monfilsem se dohrával až za viditelného šera, proti kterému protestoval od konce druhé sady především americký tenista, jenž nakonec podlehl soupeři hladce ve třech setech. Mladého Francouze čeká ve středečním čtvrtfinále Roger Federer.

Andy Roddick diskutuje se supervizorem turnaje. foto: AFP

"Co se podle vás změnilo, pane rozhodčí, od začátku zápasu?" Ptal se zhruba kolem deváté hodiny večerní rozzlobený Andy Roddick hlavního rozhodčího na empiru na kurtu Suzanne Lenglenové. Když mu ten neodpovídal, odpověděl zuřící tenista za něj: "Předtím tam bylo sluníčko, nyní tam jsou mraky."

Skutečně Roddick s Monfilsem zůstali v té době v areálu Roland Garros posledními hrajícími hráči. Ovšem domácí miláček a jedenáctý nasazený vedl za necelých 70 minut 2:0 na sety a tak domácí pořadatelé chtěli utkání stůj co stůj dohrát. Roddick, kterému to od začátku nešlo, by naopak dal vše za to, aby se zápas přerušil a dohrával se až v úterý ráno.

RODDICK - MONFILS:

Podle supervizora turnaje se mohlo utkání hrát až do 21:40 hodin, což se mu nakonec téměř na minutu splnilo. Nutno podotknout, že v té době již bylo v areálu skutečně velké šero. Celý problém vyvstal také proto, že hlavní kurty, natož ty menší, nemají na French Open umělé osvětlení.

Roddick, přestože jednou v posledním setu sebral Monfielsovi podání, nakonec prohrál za 111 minut hladce 0:3 na sety - 4:6, 2:6 a 3:6. Mladý francouzský šoumen tak bude ve středu soupeřem světové dvojce Rogeru Federerovi. Pro Roddicka bylo osmifinále i přes kontroverzní porážku nejlepším výsledkem na pařížské antuce v kariéře.