130 let

Gabriela Koukalová, vítězka Světového poháru. | foto: Petr Slavík, český biatlon

Zůstane Koukalové a spol. bronz ze Soči? Arbitráž projednává odvolání ruské štafety

Sport
  •   22:23
Lausanne - Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) začala projednávat odvolání trojice ruských biatlonistek proti diskvalifikaci z olympijských her v Soči 2014 kvůli zapojení do státem organizovaného dopingového programu. Olga Viljuchinová, Jana Romanovová a Olga Zajcevová protestují proti odebrání stříbrných medailí, ve štafetě se po jejich vyloučení posunuly na třetí místo české biatlonistky.

CAS se bude případu věnovat při dvoudenním slyšení, kterého se biatlonistky osobně účastní. Viljuchinová vedle stříbra ze štafety vybojovala druhé místo i ve sprintu. Vynesení verdiktu se očekává nejdříve za několik týdnů.

Ruské biatlonisty chtějí zvrátit rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru z roku 2017. MOV je tehdy spolu s dalšími ruskými sportovci zpětně vyloučil z OH na základě zprávy Oswaldovy komise, podle které byly součástí systematického a státem řízeného dopingu.

Jejich kauza se před CAS dostala více než dva roky poté, co se oddělily od dalších 39 ruských případů, kterými se CAS zabýval před olympijskými hrami v Pchjongčchangu. Při tehdejším slyšení 28 sportovců uspělo a dočkalo se zrušení diskvalifikace z OH v Soči.

Česká ženská štafeta jela v Soči ve složení  Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková.

Autor: ČTK