Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Zůstaneš primitiv a zaostalec. Velvyslanec vyplísnil Djokoviče za zpěv písně, která oslavuje Kosovo jako srdce Srbska

Sport

  22:58aktualizováno  14. ledna 10:58
Kosovský velvyslanec v Bulharsku Edon Cana ostře kritizoval zpěv nacionalistických písní, kterými srbští tenisté oslavovali nedělní výhru v premiérovém ročníku ATP Cupu. Informovala o tom srbská stanice B92.

Dál jde i světová jednička a vítěz posledních dvou grandslamů Novak Djokovič. foto: ČTK/AP

Na videu, které se rychle šířilo na sociálních sítích, je vidět druhý hráč tenisového žebříčku Djoković, jak se svým spoluhráčem Viktorem Troickým společně zpívají písně Pochod na Drinu a Vidovdan. 

Ty jsou v některých zemích bývalé Jugoslávie považovány za hymny srbského nacionalismu.

„Po vojenském pochodu pokračovali s Kosovem! Můžeš být vítěz ATP, ale zůstaneš primitiv, zaostalec a obyčejný balkánský nacionalista a šovinista. Není náhoda, že Novak Djoković je nejméně oblíbený tenisový šampion v dějinách,“ nediplomaticky napsal na twitteru kosovský diplomat.

Pochod na Drinu je tradiční srbská vojenská píseň z první světové války, kterou bez ohledu na původní historický význam i kontext častým zpěvem v 90. letech znevážily srbské polovojenské jednotky za válek doprovázejících rozpad Jugoslávie. 

Píseň Vidovdan, tedy Den sv. Víta, vznikla koncem 80. let minulého století v době vzrůstajícího napětí mezi srbským a albánským obyvatelstvem v někdejší jihosrbské provincii Kosovo. 

To je v textu velebeno jako nezcizitelná součást srbské duše.

Srbská tenisová reprezentace v neděli vyhrála premiérový ročník ATP Cupu v australském Sydney, když ve finále poměrem na zápasy 2:1 zdolala výběr Španělska.

Djokovičův otec Srdjan podle B92 uvedl, že jeho syn je „nacionalista“, stejně jako on i „většina lidí v Srbsku“. 

„To není nic sprostého, milujeme svůj národ a svou zemi. Není to tak, že nenávidíme cizí národ a cizí zemi. Vy jste vstoupili do naší země a víte, že je to naše svatá země, jako je pro Židy Jeruzalém,“ řekl Srdjan Djoković.

„Proto budeme vždy stát při našem Kosovu a nášem národu tam dole (v Kosovu). Nemyslete si, že se na tom něco změní za deset, 20, 100 či 1000 let. Kosovo bude vždy srdcem Srbska,“ dodal.

Autor: