130 let

Ocenění Atletka roku získala mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek a vítězka Diamantové ligy Zuzana Hejnová. | foto: ČTK

Odměna za skvělé výkony. Překážkářka Hejnová je podruhé Atletkou roku

Sport
  •   23:14
PRAHA - Úvod sezony tomu ještě nenasvědčoval. V létě ale Zuzana Hejnová opět nabrala svůj někdejší rytmus a v Pekingu obhájila titul mistryně světa, což byla jediná česká medaile na šampionátu. K tomu podruhé ovládla Diamantovou ligu, lepší návrat si po loňském promaroděném roce nemohla přát. Další vítězství přišlo nyní, 28letá běžkyně na 400 metrů překážek ovládla i anketu Atlet roku.

Podeváté v řadě triumfovala v tradičním hlasování žena. Posledním mužským vítězem byl desetibojař Roman Šebrle v roce 2006, potom šestkrát kralovala oštěpařka Barbora Špotáková, jež loni přidala sedmou korunu a srovnala tak krok s vládci ankety Helenou Fibingerovou a Janem Železným.

Mezi tím, v roce 2013, si za titul šampionky z Moskvy a dokonalý diamantový triumf řekla o premiérové prvenství v anketě Hejnová.

Teď se po roční odmlce, kdy do pořadí zasáhnout nemohla, do role královny vrátila. Svými hlasy podpořilo svěřenkyni trenéra Dalibora Kupky 136 trenérů, funkcionářů a zástupců médií.

Ocenění Atletka roku získala mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek a...
Ocenění Atletka roku získala mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek a...

Odměnou pak atletce kromě uznalého potlesku publika v pražském hotelu Ambassador byla i zlatá cihlička o váze jedné unce (asi 31 gramů).

„Je hezké ocitnout se po dvou letech opět na trůnu. Po loňském roce jsem úplně nevěřila, že se můžu vrátit do předloňské formy, teď pro mě bylo vyhlášení obrovskou satisfakcí. A úplně jiné než před dvěma lety. Tehdy bylo první, což je vždycky zvláštní, ale letos je o to cennější a hezčí, že přišlo po loňské ztracené sezoně,“ porovnala vítězka svoje dva triumfy.

Dvojnásobná mistryně světa v hlasování předčila o 294 bodů mílaře Jakuba Holušu, evropského šampiona z pražské O2 areny, který letos překonal domácí rekord v hale i venku, pomyslný bronz obdržel čtvrtkař Pavel Maslák, rovněž halový mistr Evropy.

Hejnová sní i o světovém rekordu. Ale zlato z Ria je víc, ujišťuje

Hejnová prožila úžasnou hlavní část sezony, kdy nepoznala prohru. Ovládla červencové diamantové mítinky v Paříži, Londýně a Stockholmu, porážka jí byla cizí i na šampionátu v Pekingu (rozběh, semifinále a finále) a nakonec přišel i triumf ve finále Diamantové ligy v Curychu, čímž zopakovala předloňské prvenství v prestižním seriálu.

Přiznala však, že v první části sezony, kdy se její výkony zlepšovaly jen velmi pozvolna, bylo těžké neztratit víru v návrat.

„Bylo to hrozně těžké,“ upřesnila. „V jednu chvíli už jsem byla smířená, že letošní sezona bude spíš taková zaběhávací a dostanu se do špičky až další rok. Rozhodně jsem nepočítala s tím, že zase vyhraju mistrovství světa, naštěstí se to v Paříži prolomilo. Tehdy jsem znovu začala věřit.“

Výsledky ankety Atlet roku 2015

1. Hejnová (400 m př.) 1357 b., 2. Holuša (1500 m) 1063, 3. Maslák (400 m) 934, 4. Špotáková (oštěp) 740, 5. Juška (dálka) 731, 6. Veselý (oštěp) 565, 7. Bába (výška) 464, 8. Klučinová (víceboje) 430, 9. Balner (tyč) 369, 10. Drahotová (chůze) 346.

Trenér roku: 1. Kupka 101.

Junior roku: 1. Hrubá (výška) 78.

Objev roku: 1. Juška 62.

Autor: