Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nový a lepší Kyrgios? Kontroverzní tenista obětoval trénink dětem s rakovinou

Sport

  11:38
PRAHA - Kdo dlouhodobě sleduje tenistu Nicka Kyrgiose, nestačí se v posledních měsících divit. Z Australana, jenž má pověst problémového fracka s minimálním zájmem o tenis, je najednou soustředěný a motivovaný hráč, jenž zvládá těžké zápasy i stresové situace. Na probíhajícím Australian Open navíc zaujal tím, že část svého tréninku obětoval těžce nemocným dětem.

Kyrgios se podepisuje fanouškům. foto: Reuters

Do zápasu druhého kola proti Srbovi Viktoru Troickému zbývalo Kyrgiosovi pár hodin, víc než polovinu tréninkové šedesátiminutovky ale dvaadvacetiletý Australan věnoval dětem z charity Camp Quality, která se stará o nemocné rakovinou.

Během tréninku vyzval ochranku, ať skupinu fanoušků včetně nemocných dětí pustí na kurt. Následně jim pózoval pro selfies, rozdával podpisy a se dvěma z nich si i zahrál tenis. Děti poté dokonce obdaroval úplně novými raketami.

„Je to obrovské překvapení, můj kluk miluje tenis a je to pro něj velká věc,“ přiznala po tréninku s Kyrgiosem matka malého Jetta, jenž v minulém roce podstoupil transplantaci kostní dřeně. „Je neuvěřitelné vidět na synově tváři úsměv po tak hrozném roce,“ dodala.

17.ledna 2018 v 09:57, příspěvek archivován: 18.ledna 2018 v 11:15

VIDEO: Sometimes it's bigger than tennis, and for ???? @NickKyrgios that's the NK Foundation. He's aiming to give underprivileged kids access sporting facilities, while also teaming with @Camp_Quality? and @WeThePeopleTour to bring happiness to kids going

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Sometimes it's bigger than tennis, and for @NickKyrgios that's the NK Foundation. He's aiming to give underprivileged kids access sporting facilities, while also teaming with @Camp_Quality​ and @WeThePeopleTour to bring happiness to kids going through tough times. https://t.co/hkWeSLukZP

O Kyrgiosově práci pro charitu se mluví málo, tenista založil svou vlastní nadaci a i Camp Quality podporuje dlouhodobě. „Už mnohokrát přiznal, že netrénuje tak hodně a tak tvrdě, jak by bylo potřeba. Ale koho to zajímá, když trénink vypustí kvůli tomu, aby plnil dětské sny?“ rozplýval se nad gestem Australana komentátor webu news.com.au James Matthey.

Kyrgios a jeho narušitelé

Dělat najednou z Kyrgiose andílka a vzor sportovního chování by však bylo přehnané, vždyť po prvním kole Australian Open s Brazilcem Rogeriem Dutra Silvou, které Kyrgios vyhrál hladce 3:0, dostal pokutu 3000 dolarů za to, že okřikl diváka. „Drž už hubu, kámo,“ křikl Kyrgios směrem k fanouškovi, jenž opakovaně hlasitě narušoval tenistovu přípravu na podání.

Už ve středu ve druhém kole proti Troickému ale opět zaujal pouze pozitivně. Nejen že předváděl skvělý tenis, dokázal se navíc povznést nad několik rušivých momentů, které zápas doprovázely.

Tím nejvýraznějším bylo, když jeden z diváků před Kyrgiosovým podáním povstal a s mobilem v ruce začal na celou arénu vydávat hlasité zvuky. Kyrgios se nechápavě ohlédl, ale dalších akcí se zdržel. Narušitele následně vyvedla ochranka, Kyrgios se koncentrovaným výkonem propracoval k výhře 7:5, 6:4 a 7:6.

Narušitel při zápasu Kyrgios-Troicky:

„Pořád nehraji tak, jak bych chtěl, ale zatím postupuji, a to je dobré,“ řekl nebývale pokorně na tiskovce po zápase Kyrgios. Vítěze přípravného turnaje na AO v Brisbane nyní čeká Francouz Jo-Wilfried Tsonga. „Je to můj vzor, jako malý sběrač míčků jsem tady nevynechal žádný z jeho tréninků,“ přiznal Kyrgios.

Ať dopadne souboj dvou známých ranařů a bouřliváků jakkoliv, nejen australská tenisová obec nyní hlavně doufá, že kladná kapitola Nicka Kyrgiose bude trvat co nejdéle.