Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zvolte v anketě LN sportovce desetiletí, konkurence je velká

Sport

  8:00
PRAHA - Během uplynulého desetiletí rozšířilo řady českých olympijských vítězů hned sedm nových tváří: Aleš Valenta změnil v Salt Lake City akrobatické lyžování pěti vruty, Roman Šebrle o dva roky později vyšperkoval svou bohatou kariéru zlatem z Atén, Kateřina Neumannová zase dojala celý svět zlatým finišem v posledním závodě v Turíně 2006.

Sportovec_století foto: Lidovky.cz

A Peking v roce 2008? Kdo by zapomněl na medailovou love story manželů s příjmením Emmons, kde v počtu medailí česká Kateřina přestřílela i amerického chotě Matta, nebo bezchybné finále trapu dalšího českého šampiona Davida Kosteleckého. A Barbora Špotáková? Ta posledním hodem ukázala, že ve sportu je možné během několika málo vteřin změnit celý život.

HLASUJTE A VYHRAJTE CENY

Své o tom ví i Martina Sáblíková, která i bez haly postavila rychlobruslařský svět na hlavu, když ve Vancouveru doklouzala ke třem medailím.

(Grafiku zvětšíte kliknutím)Anketa sportovec roku - grafika

Sport není jen olympiáda. Hokejisté třikrát vyhráli světový šampionát, fotbalisté byli třetí v Evropě, a Pavel Nedvěd dokonce úplně nejlepší. Hana Horáková byla hvězdou mistrovství světa, Filip Jícha zase šampionátu evropského.

Kdo z nich byl ale nejlepší? Klub sportovních novinářů každý rok vyhlásí jedničku uplynulých dvanácti měsíců, o nejlepším sportovci celé dekády, tedy od roku 2001 do roku 2010, ale můžete rozhodnout vy – čtenáři Lidových novin a serveru Lidovky.cz.

Hlasování na serveru Lidovky.cz a na sociální síti Facebook odstartovalo. V prvním kole můžete vybírat v šesti kategoriích: fotbalista desetiletí, hokejista desetiletí, atlet desetiletí, lyžař desetiletí, osobnost kolektivních sportů a osobnost ostatních sportů. Stejně jako to s mírným předstihem udělaly některé osobnosti českého sportu.

Konkurence je velká
"Myslím, že je to dobrá anketa, není na škodu připomenout si úspěchy českých sportovců v posledním desetiletí," chválila olympijská vítězka Dana Zátopková, která si dlouho lámala hlavu ve výběru atleta desetiletí. "Je to těžké. Bára Špotáková získala olympijské i světové zlato v mém oštěpu, ale snad Roman Šebrle, ten vyhrál úplně všechno," rozhodla osmaosmdesátiletá legenda.

"Je to nabité, nejraději bych dala na první místo celou řadu sportovců, počínaje Martinou Sáblíkovou a konče Josefem Váňou," dumala sedminásobná olympijská šampionka Věra Čáslavská, která byla první čestnou hlasující v kategorii ostatních sportů. Premiérový hlas nakonec míří do Velkého Oseka za rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou.

Zda se bude radovat i z postupu do finále ankety, bude jasné již v neděli přesně v poledne.

Autoři: ,