Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pět příběhů her: adoptivní Rus, podivný doping i zlato se zlomeninou

Sport

  11:24
SOČI - Viktor An, Marit Björgenová, Darja Domračevová, Ireen Wüstová, Martin Fourcade, Sven Kramer, Pak Sung-hi. Ti všichni si ze Soči odvezli nejméně dvě zlaté medaile. Ale největší příběhy XXII. zimních olympijských her psali jiní.

Udýchaný vítěz Ole Einar Bjoerndalen. foto: Reuters

Norská biatlonová legenda Ole Einar Björndalen jede trestné kolo

Björndalen: Počtrnácté ne. Další zápis odstřelil kolega

Dvakrát přepsal v Soči statistiky. Po triumfu ve sprintu a vítězství ve smíšené štafetě se norský biatlonista Ole Einar Björndalen stal historicky nejúspěšnějším olympionikem zimních her.

Čtyřicetiletý biatlonista získal medaile s pořadovými čísly 12 a 13. "Takhle jsem ho snad nikdy neviděl. Je šťastný, na vrcholu blaha," všiml si po ceremoniálu smíšených štafet Ondřej Moravec. "A pro nás byla čest být na vyhlášení s legendou zimních olympiád. Toho bude těžko někdo překonávat."

Fenomenální Nor měl skvěle nakročeno i k medaili číslo 14. Jenže Emil Hegle  Svendsen mu ji "odstřelil" v mužské štafetě. Po poslední střelecké položce her musel na trestné kolo a Norové se propadli z čela závodu na čtvrtou pozici.

Švédský hokejista Nicklas Bäckström si finále nezahrál.

Bäckström: Kvůli dopingu chyběl ve finále, NHL to nevadí

Může si vyčítat, že s ním by to finále tak jednoznačné nebylo. Že s ním v sestavě by se třeba Švédové Kanadě postavili. Útočník Nicklas Bäckström však v posledním zápase hokejového turnaje chyběl a nebylo to kvůli migréně, jak zprvu tvrdil lékař švédského týmu Björn Waldebäck.

Šestadvacetiletý hráč v neděli odpoledne na ledě nebyl kvůli dopingu! Po vítězném čtvrtfinále, v němž si připsal jednu asistenci (v Soči měl čtyři), neprošel dopingovým testem, komisaři našli v jeho těle zakázaný pseudoefedrin.

Tvrdí, že ho užil nevědomky v léku na alergii. Co je na celém případu nejzvláštnější, že Bäckström nebude mít žádný problém při návratu za moře. Pseudoefedrin totiž v současnosti není na seznamu zakázaných látek NHL. "Rozumíme tomu, že pozitivní test byl výsledkem běžné medikace na alergii, kterou si vzal hráč vědomě se svolením týmového doktora a bez úmyslu využít ji ilegálním způsobem ke zlepšení výkonu," uvedl zástupce ligového šéfa Bill Daly.

Rus Vic Wild vyhrál závod mužů.

Wild: Adoptivní Rus vyhrál nové vlasti dvě zlata

Narodil se ve státě Washington, dvě olympijská zlata však vybojoval pro svou adoptivní vlast - Rusko. Jmenuje se Vic Wild, snowboardová hvězda her v Soči.

Před třemi lety se oženil se snowboardistkou Alenou Zavarinovou, společně žijí v Moskvě a společně slavili i v Soči. Ona dojela pro bronz, on vyhrál obě disciplíny alpského snowboardingu - paralelní slalom i obří slalom.

Kdyby Wild dál závodil za Ameriku, stal by se nejúspěšnějším sportovcem výpravy, jenže láska a možná i něco víc ho odvedlo jinam.

"Rusko mi umožnilo vyhrát," děkoval. "Kdybych zůstal v Americe, pravděpodobně bych teď seděl doma, chodil do práce, dělal něco banálního a nezajímavého."

Kowalczyková nemohla svému triumfu uvěřit.

Kowalczyková: Zlatá medaile i se zlomenou kostí v nártu

Po šestém místě ve skiatlonu se běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková hodně zlobila. Ne na sebe, na nespokojené polské fanoušky. Ti po její kompletní sbírce medailí z Vancouveru logicky čekali víc. Neznali však zákulisí.

"Zdravím všechny ‚experty‘, tady je rentgen mé nohy," napsala Kowalczyková rozhořčeně na Facebook. Obrázek dokazoval drobnou zlomeninu na nártní kosti pátého prstu. "Ale já jsem v klidu, budu běhat dál."

Brala silné léky proti bolesti a v Soči nakonec vyhrála boj s vlastním tělem i se soupeřkami - po závodě na 10 kilometrů klasicky, který se jel v horku a na mokrém sněhu, si vyslechla hymnu. "Prasklina tam je, ale díky práškům mám vždy tři hodiny klid," říkala. "A teď jsem plná nádherných emocí."

Krasobruslař Jevgenij Pljuščenko musel kvůli zranění z her odstoupit.

Pljuščenko: Bůh rozhodl, že je čas skončit. Anebo ne?

Jeho start v Soči byl jedním z nejvíce diskutovaných.  A jeho odstoupení rovněž. Krasobruslaře Jevgenije Pljuščenka, zlatého z Turína a stříbrného z Vancouveru, posunula do Soči až záhadná kontrolní jízda před speciální komisí ruských funkcionářů.

Nastoupil pak v soutěži družstev a řekl: "Už teď jsem vyhrál." Pomohl Rusům k týmovému zlatu a tvrdil, že se chystá na závod jednotlivců, ale při rozjížďce před krátkým programem se chytl za záda a oznámil: "Bůh rozhodl, že je čas skončit."

Při debatě s Tomášem Vernerem později Pljuščenko povídal: "Odpočineme si na exhibiční túře a pak se vrátíme v Koreji 2018, ne?" Totéž zopakoval v ruské televizi. Byl to jen vtip? "U něj je všechno možné," váhá Verner.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...