Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Češi míří "Bergrem" do Vratislavi. Piva máme dost, hlásí stevardka

Sport

  12:35
V devět hodin ráno vyrazil z pražského Hlavního nadraží další speciální vlak. "Jan Berger" tentokrát veze české fanoušky na večerní souboj s domácími Poláky.

I přes velkou podporu českých fanoušků, náš národní tým v úvodním zápase s Ruskem zklamal. foto: Reuters

Dvanáct vozů pro víc než tisíc fanoušků se hravě zaplnilo již v Praze. Aby ne, podle něktrerých odhadů míří do polské Vratislavi na rozhodující zápas ve skupině proti domácímu týmu desítky tisíc Čechů. Na peronu se s většinou mužským osazenstvem vlaku loučily desítky manželek.

ČTĚTE TAKÉ:

Atmosféra tak připomínala odjezd do války. A boj to zcela jistě večer bude. Poláci, kteří do soboty fandili stejně jako domácím i Čechům předem ohlásili: Konec přátelství, teď vás musíme zničit! Češi vyrazili dobít vratislavský stadion takřka jednolitě v uniformách českého národního týmu,. Nechybí ani vlajky. Bojovný odjezd provázely výkřiky 'Vyhrajeme!', 'Dva nula!' nebo 'Na ně!'.

Během více než pětihodinové cesty je dost času na procvičení polských slovíček, samozřejmě hlavně těch s fotbalovou tématikou. "Pilka je fotbal? A když jdeš v polsku na záchod, tak jdeš na západ. A nádraží dworec kolejowy," směje se celé kupé. 

Narozdíl od bojovných a sebevědomých výkřiků při odjezdu, je během hovoru uvnitř vlakuv většina fanoušků při věštění průběhu večerního matche realistická. "Vidím to na jedna jedna," říká třicátník, jak jinak v národním dresu. "Ale postoupíme," zdůrazňuje optimisticky.

VŠE O EURO 2012 NAJDETE ZDE.

A kdo dá český gól? "Možná si ho dají Poláci sami," odpovídá. "No, Baroš to nebude," dodává. Pět hodin jízdy krátí vychlazený gambrinus, který rozváži stevardky. "Máme dost, nebojte," ujišťují osazenstvo s úsměvem.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč