Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Podříznu tě, gestikuloval trenér Rusů na švédské soupeře

Sport

  21:01aktualizováno  25. května 12:46
MINSK/PRAHA - Zbytečně vyhrocený byl závěr semifinále hokejového mistrovství světa v Minsku mezi Ruskem a Švédskem. Oleg Znaroks, trenér vítězných Rusů, ukazoval na asistenta švédského kouče nepěkné gesto: "Podříznu tě!" Na tiskové konferenci se situaci zlehčoval s tím, že ho bolí v krku. Švédové však podali stížnost na mezinárodní federaci IIHF a ta ho v neděli potrestala.

Ruský trenér Oleg Znaroks gestikuluje směrem ke střídačce Švédska foto: youtube.com

Rusové vedli 3:1, švédský tým se ještě snažil něco s výsledkem udělat. Druhý gól jim český rozhodčí Vladimír Šindler neuznal kvůli posunuté brance a obránce Denisova potrestal pouze dvěma minutami. Švédové cítili křivdu, chtěli trestné střílení.

ČTĚTE TAKÉ

Obhájcům zlata se nepovedla ani hra bez brankáře, zlost si útočník Mikael Backlund vybil na Sergeji Plotnikovovi, kterého 11 sekund před koncem ramenem srazil k zemi. Byl to zákrok mimo hru, který naštval celý ruský tým.

"Soupeřův útočník se zachoval nesportovně. Je za svou hru zodpovědný. Copak si Švédové mysleli, že to necháme jen tak bez odezvy? Musel jsem své chlapce držet a uklidňovat, jinak by šli na led a mohlo se stát ledacos. Nebylo to pěkné, byla to čistá provokace," uvedl Znaroks.

Známý bouřlivák původem z Lotyšska, který má i německý pas, se však při zápase neudržel a také se zachoval špatně. Možná ještě hůř. Při hádce se švédským kolegou Rikardem Grönborgem pohybem ruky naznačil podříznutí krku.

Znaroks však vysvětlil gesto trochu jinak: "Bolelo mě v krku. Koučujeme tady ve velké zimě, jsme neustále na ledě, ale přitom jsme obdrželi pouze tenké obleky. Sotva mohu mluvit."

Při finále může trenér chybět

Zástupci švédské strany však tento pokus o vtip nepřijali. "Tohle by se nemělo stávat. Na střídačku takové věci nepatří," uvedl hlavní trenér Pär Marts. Podle něj navíc Plotnikov pád přifilmoval.

"V hokeji jsem poznal leccos, ale nikdy jsem neviděl, aby někdo ukazoval něco podobného. Bylo to explicitní vyhrožování smrtí! Grönborg je z toho naštvaný a smutný. Už mi volala spousta lidí ze Švédska, trenér má ženu a děti," citoval manažera Tommyho Boustedta .

Švédsko podalo podnět na Mezinárodní hokejovou federaci. Znaroksovým chováním se zabývala disciplinární komise IIHF, která se ho pro finále MS rozhodla potrestat: zakázala mu vstup na střídačku. Stejný trest obdržel i asistent švédského trenéra Grönborg.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!