Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Skikrosař Kraus upadl v osmifinále, medaile brali Francouzi

Sport

  10:04
ROZA CHUTOR (Od našeho zpravodaje) - Na své poslední olympijské hry byl připravený výborně, přesto si z nich medaili neodveze. Skikrosař Tomáš Kraus po pádu v osmifinále nepostoupil do bojů o medaile. Kvalifkaci přitom zvládl výborně a ve vyřazovací jízdě jel na prvním místě.

Český skikrosař Tomáš Kraus. foto: MAFRA - Michal Sváček

"Jsem docela našvihanej, mám od zadku až nahoru ke krku nabitý úplně všechno. Spíš mě ale štve, že jsem to měl dobře rozjetý, dobře jsem jel kvaldu a i start do závodu byl dobrej. Takže pozitivní věty ze mě nedostanete," vrčel po závodě.

Brzy mu bude 40 let, přesto i tentokrát Kraus ukázal, že se směle může měřit s nejlepšími. Legendární skikrosař skončil v olympijských rozjížďkách na velmi slušném devátém místě a vybudoval si dobrou pozici do vyřazovací části.

ONLINE PŘENOS ZDE

Tam si po vzoru Evy Samkové, která na stejné trati vybojovala zlato na snowboardu, připevnil na vrch pomalované helmy kameru a vyrazil z brány na prvním místě. Moc toužil po olympijské medaili, která mu jediná ve sbírce chybí.

V čele se držel zhruba třetinu závodu, jenže na zádech měl nalepené dva protivníky. Flišar ze Slovinska i Němec Eigler s ním najížděli na terénní vlny bok po boku, což Krause ve vzduchu rozhodilo.

Ztratil rovnováhu a v záklonu upadl na záda. Dvojice soupeřů mu hned prchla a na rychlé trati plné skoků už neměl šanci ztrátu dohnat.

"Rozjel jsem se na podobné úrovni jako Flišar, pak jsem ho docela dobře přešlapal na boulích, on mě v závěsu trochu dojel, najel do vnitřku a na odrazu do mě malinko šťouchl. Já se špatně odrazil a dopadl jsem až za ty boule. Takže napůl mu nepoděkuju, ale napůl jsme to měl udržet já sám," řekl Kraus.

Ani Flišar však neprošel do medailových bojů. Mužský skikros se totiž proměnil ve francouzský koncert: jediný Kanaďan na startu finále Leeman skončil hlavou ve sněhu a medaile si podělili pouze Francouzi Chapuis, Bovolenta a Midol.

Kraus, jehož všichni respektují jako skikrosovou legendu, tak zažil zklamání i na svých druhých olympijských hrách, přestože nejspíš dorazil ve výtečné formě.

"Jel jsem fakt výborně," chválil se Kraus po kvalifikaci. "Akorát v prostřední pasáži jsem přeletěl jeden dlouhý skok. I když to bylo třeba jenom o metr, člověk dopadne třeba o patnáct metrů hlouběji. Já jsem tam spadl do ďolíku a nachytal nějaké desetiny."

Kraus k průkopníkům tohoto lyžařského odvětví. Celkem čtyřikrát se stal vítězem Světového poháru. Při olympijské premiéře skikrosu skončil před čtyřmi roky ve Vancouveru na 11. místě. Nyní dopadl ještě hůře, ze Soči odjede jako osmnáctý.

Akrobatické lyžování: Muži - skikros

1. Chapuis, 2. Bovolenta, 3. Midol (všichni Fr.), 4. Leman (Kan.), 5. Korotkov (Rus.), 6. Flisar (Slovin.), 7. Niederer (Švýc.), 8. Eigler (Něm.), 9. Norberg (Šévd.), 10. Devouassoux (Fr.), ...18. Kraus (ČR) vyřazen v osmifinále.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!