Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přehled českých medailistů na zimní olympiádě v Soči

Eva Samková s českou vlajkou. foto: Michal Sváček, MAFRA

PRAHA - Znovu dokázali, že se umí prosadit i přes světovou konkurenci. Čeští sportovci navíc olympijské vesnici budí dojem jedné velké rodiny. Kolik z nich už stouplo na stupně vítězů a vybojovalo nejcennější kov?

ZLATO

Maluje si knírek pro štěstí, do olympijského závodu ale vstoupila s obavou - při tréninku si totiž vyhodila rameno. Jenže nakonec zcela dominovala! Eva Samková suverénně vyhrála všechny jízdy ve snowboardcrossu a přemožitelku nenašla ani ve finále. V cíli šťastně hopsala štěstím, s medailí na krku se poté jen slastně usmívala. "Je to hustý, že jsem mezi pár lidmi, co vyhráli olympiádu. Nechápu to," řekla.

Samková v cíli.

Přemožitelku nenašla ani rychlobruslařka Martina Sáblíková. Na své nejsilnější trati na 5 000 metrů jí konkurovala pouze dvojice soupeře z Nizozemska. Zlato na olympijských hrách získala úspěšná sportovkyně už podruhé v řadě.

STŘÍBRO

Znovu byla nejrychlejší. Tedy skoro... Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou pokořila na tříkilometrové trati pouze její největší konkurentka - Nizozemka Irena Wüstová. Češka brala stříbrnou medaili. "Jsem absolutně spokojená, stříbro mi do sbírky chybělo. Mám velikou radost. Vážně," chrlila ze sebe v euforii.

Ani jednou nechyboval a na stupních vítězů radostně objímal oba francouzské parťáky. Ondřej Moravec na stíhající závod na 12,5 kilometru jen tak nezapomene. V dramatické podívaní plné zvratů skončil druhý, jeho parťák Jaroslav Soukup obsadil dvacáté místo.

Výčet stříbrných medailí ale není u konce. Naopak, Češi přidali do sbírky ještě další dvě. Prokletí čtvrtých míst nejprve prolomila biatlonistka Gabriela Soukalová, která obsadila druhé místo v závodě s hromadným startem.

Gabriela Soukalová se stříbrnou medailí.

A přehlídku biatlonových úspěchů podtrhla také smíšená štafeta! Kvarteto ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec před sebe pustila pouze suverénní Norsko.

BRONZ

"Strašně mě bolely ruce a nohy. Měl jsem co dělat, abych se dostal do cíle," pravil Jaroslav Soukup. Aby ne, biatlonista dojel 8. února pro první českou medaili. Ve sprintu na 10 kilometrů získal bronz a kolem disciplíny s puškou a běžkami odstartoval národní šílenství.

Vůbec nejúspěšnějším sportovcem se však stal jeho parťák - skromný Ondřej Moravec. Devětadvacetiletý reprezentant zazářil i v disciplíně s hromadným startem, kde si dojel pro bronz. "Říkal jsem si, že je jako zlato. Zase jsem nastřílel čtyři nuly a na víc jsem neměl," dodal později.

Ondřej Moravec přiváží českou štafetu do cíle na druhém místě

  

Autor: