Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Příští fotbalové Euro už nebude jen pro vyvolené

Sport

  9:08
KYJEV/PRAHA - V Kyjevě se po konci nedělního finálového zápasu uzavřela jedna éra. Poslední Euro pro vyvolené je už minulostí.

Platini. foto: Reuters

Za čtyři roky se mistrovství Evropy změní v mohutnější turnaj, kam se bude poměrně snadné dostat. V praxi to bude znamenat, že v roce 2016 dorazí do Francie téměř polovina z 53 zemí, které se zapojí do následující kvalifikace.

Vzroste nejen počet týmů z dosavadních 16 na 24, ale výrazně přibyde také zápasů (z 31 na 52) i počet stadionů (z 8 na 11). Méně přehlednější bude také herní systém – do vyřazovací fáze by mělo postoupit i čtyři z šesti týmů na třetích místech čtyřčlenných skupin.

Čtěte také

Jaký rozdíl oproti roku 1960, kdy se konal vůbec první evropský šampionát. Tehdy ve Francii stačily na odehrání čtyř zápasů na dvou stadionech pouhé čtyři dny.

Příležitost nezůstat mimo velkou fotbalovou událost získají v budoucnu země, které se na ní dřív měly jen malou šanci podívat. To platí třeba u Bosny a Hercegoviny nebo Lotyšska, kterým účast na Euru 2012 unikla v baráži. Budou vzájemné souboje méně atraktivních soupeřů zajímat tolik fanoušků? „Kvalita celého turnaje neutrpí,“ přesvědčuje kritiky prezident Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini. Dostat se na mistrovství světa zůstává mnohem obtížnějším úkolem. V Brazílii zůstane za dva roky pro evropské zástupce vyhrazeno pouhých 13 míst.

Euro po celé Evropě?

Reforma Eura však může být v budoucnu ještě rozsáhlejší. Platini na tiskové konferenci v Kyjevě vůbec poprvé představil nový plán.

Za osm let by se o pořadatelství Eura mohlo podle něj podělit až 13 měst po celém kontintentu. „Zatím je to jen nápad. V dnešní době levného letání je všechno možné. Z Londýna do Berlína se dostanete velmi snadno,“ prohlásil Platini. Konečné rozhodnutí by mělo padnout nejpozději v lednu.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.