Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

K Jágrovi jde Hertl. Růžička proházel sestavu a chystá překvapení

Sport

  14:12
MINSK (od našeho zpravodaje) - Stačil jediný zápas, aby kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička totálně zatočil se sestavou. Změna se týká i elitního útoku s Jaromírem Jágrem: tomu bude nově dělat centra mladíček Tomáš Hertl.

Zprava Ondřej Němec, Jaromír Jágr, Tomáš Hertl a Vladimír Sobotka. foto: ČTK

"Musíme najít sestavu, která bude fungovat. Proti Slovákům se mi to vůbec nelíbilo," pravil kouč po sobotním tréninku.

O Růžičkovi se ví, že nemá trpělivost a se změnami v sestavě dlouho neotálí, byť zásahy do sestavy mohou být kontraproduktivní. Hráči totiž dosud neměli moc času na sehrání, takže je logické, že se výsledek nemůže dostavit hned.

Aktuální sestava

Salák - Kindl, Němec, Švec, Vitásek, Kolář, Zámorský (Jordán) - Jágr, Hertl, Rolinek - Červenka, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Kovář, Zaťovič.

"To je samozřejmě jasné, ale my nemáme moc času. Potřebujeme najít ideální složení. Nějaké lajny se k tomu už blíží, ale pořád potřebujeme najít první dvě údernější. Nedělal bych z toho vědu, ale zatím se mi to nezdá."

Sobotka se tedy posouvá do druhé formaci, v níž se potká na křídlech s Červenkou a Klepišem, jeho místo nahradí 20letý Hertl, nalevo nastoupí kapitán Rolinek. "Zkoušíme to, ale hlavně se musíme zaměřit na obranu. Proti Slovákům nefungovala dobře," poznamenal Růžička, jenž už vymýšlí, koho nominuje za zraněného Poláka.

Logicky se nabízí některý z beků, kteří tým opustili po Švédských hrách, je však možné, že se chystá nějaké překvapení. V zákulisí se spekuluje dokonce o Marku Židlickém. Tahle úvaha je však málo pravděpodobná, jelikož mu skončila smlouva v New Jersey a pozvánku na MS už předtím odmítl.

"Nechte se překvapit," usmál se Růžička. "Máme nějakou představu, ale uvidíme. Chceme povolat jednoho obránce a dopíšeme na soupisku Jordána."

Jedno je jisté: tým neposílí Jakub Krejčík, který už odcestoval na dovolenou. V úvahu připadá ještě Radko Gudas, ale toho pořád bolí koleno. Takže nejreálněji vypadá, že do Minsku dorazí například Tomáš Mojžíš. Nebo že by musel dozadu Rolinek jako na MS 2009?

"To snad ne, doufám, že se nám začnou vyhýbat zranění. A že bych tam mohl poslal Jardu Špačka? On by to nevydržel. Uvažoval bych o tom jedině v případě, že by tenhle měsíc vypil míň piv," rozesmál se Růžička.

Autor: