Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Řecko poslalo domů favority z Ruska, gólem Karagunise

Sport

  22:59aktualizováno  23:47
VARŠAVA - Fotbalisté Řecka porazili ve Varšavě 1:0 Rusko a překvapivě postoupili na úkor svého soupeře ze skupiny A do čtvrtfinále mistrovství Evropy společně s českým týmem. První vítězství na Euru od celkového triumfu z roku 2004 zajistil jihoevropskému celku v nastavení prvního poločasu kapitán Jorgos Karagunis, který si však kvůli žluté kartě nezahraje příští zápas.

Řecko porazilo Rusko 1:0, trefil se kapitán Jorgos Karagunis foto: ČTK

Rusové nakonec skončili ve skupině až třetí, ačkoliv mají jako jediní v tabulce pozitivní skóre, a to díky úvodní vysoké výhře 4:1 nad českým výběrem.

Řeky mohla v turnaji spasit jen výhra a už v šesté minutě jako první také výrazněji zahrozili. Karagunis našel z trestného kopu Katsuranise, jehož volej ruský brankář Malafejev vyrazil. O tři minuty později střílel na druhé straně z první také Aršavin, ale jeho pokus doprostřed branky zneškodnil pro změnu Sifakis. Řecký gólman krátce nato po nebezpečné Keržakovově ráně jen proletěl vzduchem.

VÍCE ZDE:

Rusové častěji drželi míč, ovládali střed pole a dobře kombinovali. Po rychlé akci Žirkova Řeky na poslední chvíli zachránil obranným odkopem Katsuranis. Dvakrát z dálky pak střílel autor tří gólů na turnaji Dzagojev a pět minut před přestávkou tvrdou ranou jen těsně minul Žirkov.

V druhé minutě nastaveného času se však pasivnější Řekové dostali do překvapivého vedení. Dlouhý míč z vhazování po chybě Ignaševiče převzal kapitán Karagunis a po úniku z úhlu prostřelil Malafejeva. Pětatřicetiletý záložník tak oslavil své 120. utkání za reprezentaci, čímž vyrovnal národní rekord Zagorakise.

Hvězda utkání

LN vybraly řeckého kapitána Jorgose Karagunise, který gólem rozhodl o postupu svého týmu. V tipovací soutěži serveru Lidovky.cz Trenér na Euru tak dostane tři body navíc.

Řecký tým, který do druhého poločasu vstoupil poprvé na turnaji se vstřeleným gólem a čistým kontem, po přestávce výrazně ožil a po křídle několikrát zahrozil Samaras. První šanci "sborné" měl v 50. minutě Širokov, ale jeho pohotový halfvolej se mezi tři tyče nevešel, stejně skončil i dalekonosný pokus Denisova.

Jihoevropané spoléhali na protiútoky a jeden z nich po průniku Torosidise až v šestnáctce odvrátil Aňukov. Kontakt Karagunise s ruskou obranou v pokutovém území o chvíli později rozhodčí Eriksson neocenil penaltou, ale žlutou kartou za údajné simulování.

Svěřenci trenéra Dicka Advocaata se pokoušeli zoufale vyrovnat, ale soupeř se stáhl do ještě většího obranného bloku. V 84. minutě ho sice prolomil po Aršavinově centru Dzagojev, ale hlavou těsně minul. Rusům tak skončila série šestnácti utkání bez porážky, Řecku podlehli poprvé po osmi zápasech.

Hrdina zápasu Karagunis po nečekaném postupu jen těžko hledal slova. "Tenhle moment je pro nás úplně magický. Řekli jsme, že do toho dáme všechno a půjdeme přes všechny překážky. Díky bohu, že mohu prožívat takové momenty," řekl záložník, který pamatuje titul mistrů Evropy z roku 2004.

"Jsme hrdí na to, že lidem doma můžeme poskytnout nějakou radost a alespoň na chvíli oddálit jejich problémy. Nehráli jsme sice moc dobře v defenzivě, ale rozhodla naše vůle, která soupeři zabránila dát gól," vyzdvihl útočník Jorgos Samaras.

Trenéra Ruska Dicka Advocaata mrzela nízká produktivita. "Hráli jsme ofenzivně a soupeř pouze bránil. Neproměnili jsme své šance, ale myslím, že jsme hráli dobře. Mohli jsme dnes vyhrát velkým rozdílem, ale nestalo se.

Řecku musím pogratulovat." Brankář Vjačeslav Malafejev nemohl uvěřit, že jeho tým na ME končí. "Myslím, že jsme si zasloužili víc, ale bohužel to dopadlo jinak. Dostat gól těsně před přestávkou bylo hrozné," připomněl klíčovou situaci.

Řecko - Rusko 1:0

Branka: 45.+2 Karagunis. Rozhodčí: Eriksson - Wittberg, Klasenius (všichni Švéd.). ŽK: Karagunis - Aňukov, Žirkov, Dzagojev, Pogrebňak. Diváci: 55.614.

Řecko: Sifakis - Torosidis, Papastathopulos, K. Papadopulos, Tzavellas - Maniatis, Katsuranis - Salpingidis (83. Ninis), Karagunis (67. Makos), Samaras - Gekas (64. Cholevas).
Rusko: Malafejev - Aňukov (81. Izmajlov), A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušakov (72. Pogrebňak) - Dzagojev, Keržakov (46. Pavljučenko), Aršavin.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...