Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Brazílie se v závěru strachovala a přišla o Neymara. Ale postupuje

Sport

  21:50aktualizováno  5. července 0:29
FORTALEZA/PRAHA - Brazilský sen o zisku titulu mistra světa na domácí půdě žije dál. Neymar a spol. podali na šampionátu zřejmě svůj nejlepší výkon a Kolumbii porazili ve čtvrtfinále 2:1. V úterním semifinále je čeká souboj favoritů s Německem.

Paulinho (vlevo) a Thiago Silva oslavují gól do sítě Kolumbie. foto: Reuters

Fanoušci na stadionu ve Fortaleze i celá Brazílie si po závěrečném hvizdu oddychli s velkou úlevou. Dlouho to vypadalo na pohodový postup, vždyť Brazilci hráli konečně líbivý fotbal a vytvořili si dvoubrankový náskok.

Jenže Kolumbie se ještě dokázala do zápasu vrátit...

To když James Rodríguez v 78. minutě přihrál do šestnáctky přesně náhradníkovi Baccovi, kterého fauloval brankář Júlio César. Penalta! Mladá kolumbijská hvězda Rodríguez nezaváhal, šestým gólem si upevnil vedení v tabulce střelců a Brazilcům už nebylo tolik do zpěvu.

Do další velké šance už však soupeře nepustili a slaví svůj první postup do semifinále od roku 2002, kdy také celý turnaj vyhráli.

Do boje o medaile poslali Brazílii stopeři při standardních situacích.

Už po šesti minutách otevřel skóre kapitán Thiago Silva. Od rohového praporku centroval Neymar a Sánchez si před bránou nevšímal míče ani Silvy, za což přišel trest.

Na 2:0 zvyšoval v 69. minutě krásně z přímého kopu David Luiz. Do míče se opřel placírkou z více než třiceti metrů, míč Brazuca zaplaval a zapadl do horního růžku brány kolumbijského gólmana Ospiny.

Až na závěrečných patnáct minut měli převahu Brazilci a utkání bavilo. Hrálo se v tempu, důrazně a ve vynikající kulise.

Sprinterský souboj mezi Maiconem (vlevo) a Victorem Ibarbem.

Kolumbijskou část fanoušků nadchla v 11. minutě střela Cuadrada, kterou protihráč tečoval těsně vedle tyče. Brazilci pak tleskali dvěma pokusům Hulka z úhlu, s nimiž si poradil Ospina.

Ke konci už byli spokojení mnohem méně, a to nejen kvůli stupňujícímu se tlaku Kolumbie. Několik minut před koncem normální hrací doby totiž museli sledovat, jak Neymar opouští hřiště na nosítkách.

Stihne se uzdravit do semifinále s Německem? O to určitě přijde Silva, jenž si odpyká trest za žluté karty. Otázkou je také, kdo nastoupí na pravém kraji obrany - proti Kolumbii překvapivě nenastoupil barcelonský Daniel Alves, místo kterého si poprvé na šampionátu zahrál Maicon.

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále

Brazílie - Kolumbie 2:1 (1:0) 

Branky: 7. Thiago Silva, 69. David Luiz - 80. Rodríguez z pen. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso Fernández, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Thiago Silva, Júlio César - Rodríguez, Yepes. Diváci: 60.342.

Brazílie: Júlio César - Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (86. Hernanes), Fernandinho - Oscar, Neymar (88. Henrique), Hulk (83. Ramires) - Fred. Trenér: Scolari.

Kolumbie: Ospina - Zúňiga, Zapata, Yepes, Armero - Aguilar, C. Sánchez - Cuadrado (80. Quintero), J. Rodríguez, Ibarbo (46. Ramos) - T. Gutiérrez (70. Bacca). Trenér: Pekerman.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!