Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sen o finále se rozplynul. Češi podlehli Finům 0:3 a zahrají si o bronz

Sport

  17:33aktualizováno  21:54
MINSK - Čtyři roky stará pohádka z Německa se opakovat nebude. Čeští hokejisté v semifinále světového šampionátu nestačili na Finsko, kterému podlehli 0:3, a v neděli je tak čeká pouze bitva o bronz proti neoblíbenému Švédsku.

Alexander Salák foto: ČTK

Hlavně si dávat pozor na zbytečné fauly. To bylo přání kouče Vladimíra Růžičky před utkáním. Jenže právě disciplína definitivně zhatila zlatý sen, na který si budou muset fanoušci počkat další rok, na domácí šampionát.

ČTĚTE TAKÉ

"Těžko se mi to hodnotí. Bylo to takový unavený. Nevím, jestli nám odešly síly. Tahali jsme za kratší konec. Vůbec jsme na ně neměli," řekl v rozhovoru pro Českou televizi kapitán Tomáš Rolinek. "Málo jsme chodili do branky, málo jsme se rvali. Nevím proč."

Byl to obránce Petr Zámorský, jenž v polovině duelu zbytečně fauloval v útočném pásmu a Finové z následující přesilovky zvýšili na 2:0: Immonen vystřelil z velkého úhlu a jeho bleskový pokus mu vyšel. Puk propadl přes Saláka, jenž nestačil utěsnit prostor u tyčky.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Ještě hůř mohlo být o pár minut později, kdy zase zbytečně fauloval za soupeřovou brankou Červenka. Finský útočník s rusky znějícím jménem Komarov, který si nebezpečně sjížděl před bránu a chyběl mu kousíček, aby doklepl střílenou přihrávku z druhé strany k tyčce.

Český tým přitom do druhé části vstoupil hodně aktivně a především v početních výhodách vytvářel velký tlak do branky - podobně jako ve čtvrtfinále s Američany. Jenže gól tentokrát vstřelit nedokázal. Kdyby se mu to povedlo, mohl zápas vypadat jinak.

Minsk Aréna, kam se národní mužstvo přestěhovalo na závěrečné boje z menší Čižovky, jako by mu nevyhovovala. Svěřenci trenéra Růžičky zpočátku působili unaveným dojmem a soupeř je předčil v bruslení, pohybu i nasazení.

Díky tomu se Finové ostatně také dostali v 9. minutě do vedení. Lehterä v útočném pásmu předjel Vitáska, natlačil se před Saláka a bekhendovou střelou otevřel skóre.

Rinne byl neprůstřelný

Češi sice málem vyrovnali v následující přesilovce, kdy Jágrovu přihrávku tečoval Červenka a puk proklouzal brankovištěm. Na víc se ale tým nezmohl a dál zaostával. Růžička zkoušel promíchávat sestavu, do které nasadil i svého jmenovce Martina, ale ke gólu nepomohlo nic.

S přibývajícím časem bylo zřejmější, že se nějaký velkolepý obrat konat nebude. Možná to cítil i Jaromír Jágr, který se také nechal vyloučit a nespokojeně potom o svém zákroku diskutoval s rozhodčím. Na trestné ještě vztekle zahodil hokejku a pak i ručníkem do kouta.

Snahu hráčů v bílém tupil bezchybný brankář Rinne, který všechny střely spolehlivě pochytal a žádný puk nevyrazil před sebe. Překonat ho nepomohla ani závěrečná power-play, i když mu k tomu po jedné střele pomohla tyčka.

Jedenáct a půl vteřiny před koncem navíc přišel třetí gól do prázdné branky. Bylo rozhodnuto...

O zlato si to v neděli od 20 hodin rozdají s Ruskem Finové, kteří se ještě před pár dny strachovali, že pro ně turnaj skončí ostudně bez čtvrtfinále. Teď mají jisté stříbro, Růžičkův tým musí porazit poslední mistry světa ze Švédska. Utkání začíná v 15.30 středoevropského času.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku - semifinále:

ČR - Finsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky
: 9. Lehterä (Hietanen, Mäntylä), 32. Immonen (Karalahti, Kontiola), 60. Lehterä (Komarov, Immonen).

Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 14.378.

ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka, Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář (27. Martin Růžička), Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Finsko: Rinne - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Kivistö, Marttinen - Pakarinen, Kontiola, Lehterä - Komarov, O. Jokinen, Haula - Palola, Immonen, Jormakka - Huhtala, Salomäki, T. Sallinen. Trenéři: Erkka Westerlund, Lauri Marjamäki, Ari Moisanen a Hannu Virta.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!